Sportnytt
5 april 2021 20:00
Ridsportplus

Mantorp startar säsongen med överfull tävling

TävlingsstartSnart hävs tävlingsstoppet och Mantorps hästsportarena blir en av de första att arrangera tävlingar. Det kommer att göras 1 000 starter på fyra dagar, trots att bara yrkesverksamma får starta. "Vi ser verkligen ett uppdämt behov", säger arenachefen Linda Nordvall, som också säger att hög säkerhet ökar kostnaderna.

Mantorp startar säsongen med överfull tävling
Hävandet av tävlingsstoppet gör att Mantorps tävlingar kan genomföras enligt plan, säger arenachefen Linda Nordvall. Foto: Mantorp hästsportarena

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dagsläget är nio hopptävlingar runtom i Sverige öppna för anmälningar i vecka 15, då tävlingsstoppet efter EHV-1-smittan har hävts. Betydligt fler tävlingsarrangörer är också på gång med propositioner.

För Mantorps hästsportarena var premiärhelgen för året satt sedan länge.
─ Sedan har vi hållit andan eftersom vi inte visste om vi skulle få göra tävlingen, säger arenachefen Linda Nordvall.

I samspel med regionens ridklubbar

Det är tredje året arenan har ridsporttävlingar, men det är första tävlingen i regi av den nybildade Mantorp Hästsportförening.
─ Vi är inte så många än så länge, runt 30 medlemmar, men vi samarbetar också med andra föreningar, berättar Linda Nordvall, som är mån om att Mantorps tävlingar ska ske i god dialog med ridklubbarna i området.
─ Vi har ett stort behov av stora tävlingar, men vill för den skull inte punktera bredden. Om man är väldigt stark måste man vara väldigt snäll, säger Linda Nordvall och citerar Pippi Långstrump.

Mantorp Hästsportarena Ridtävling 2
Stora ytor och många stallbyggnader innebär en hög smittsäkerhet. Foto: Mantorp hästsportarena

Delar på risker och vinster

Därför arrangeras tävlingar antingen i ett rent samarrangemang mellan Mantorp och en annan ridklubb, där parterna delar på såväl risker som vinst, eller genom att en ridklubb går in som medarrangör, undviker de ekonomiska riskerna och får en summa till föreningen för att de bidrar med funktionärer.

En tredje variant är att en ridklubb hyr in sig på Mantorp och arrangerar tävlingen på egen hand.

Startavgift från 250 kronor och uppåt

Årets premiärtävling har stora startfält, och reserver i kö under två av de fyra tävlingsdagarna, trots att startavgifterna börjar på 250 kronor för en bedömning A, och trots att bara yrkesverksamma tillåts tävla.
─ Den nivån på startavgifter är vi inte ensamma om. Jag ser flera arrangörer som ligger på den nivån, och det blir tyvärr så när vi ska hålla en hög säkerhet, ha en bra organisation och ordning och reda överallt. Dessutom är både underlag och hinderpark av högsta kvalitet, säger Linda Nordvall.

─ Vi har också klasser upp till trestjärnig nivå och just nu är det svårt att få sponsorer, så avgifterna ska också täcka premierna.

Dubbelt säkerhetstänk

Arrangörer av tävlingar måste nu tänka säkerhet både vad gäller häst- och människosmittor.
─ När det gäller EHV-1 och hästsmitta har vi fördelen av flera stallar som inte är så stora. Vi har ner till trehästars-stall, och tänker igenom placeringen så att hästar från samma ställe står tillsammans.

─ Sedan har vi stora ytor att vara på, gott om toaletter och flera serveringar, säger Linda Nordvall.

På Mantorp finns också en epizooti-grupp och två veterinärkliniker.
─ Vi har även karantänstall, så ja, vi kan göra ett säkert arrangemang, säger Linda Nordvall.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden