Hoppning
26 december 2022 10:25
Ridsportplus

Marcus Ehning: ”Det är viktigt att inte störa hästen”

RidstilHan har ständigt fått beröm för sin exemplariska sits och mjuka, lätta ridstil. Vi talar med den tyske hoppryttaren Marcus Ehning om hans inspirationskällor, val av ridstil och hans råd till andra.

Marcus Ehning: ”Det är viktigt att  inte störa hästen”
En lätt och följsam sits som gör det enkelt för hästen på hoppbanan präglar alltid Marcus Ehning. Här på Stargold under VM 2022. Foto: Hippo Foto/Stefan Lafrentz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Marcus Ehning har ridit internationella mästerskap sedan ungdomsåren som bland annat gav två YREM-guld i lag. Ända sedan dess har hans ridstil präglats av en karaktäristisk lätt, mjuk, stadig och följsam sits.

Hur kommer det sig att du har format din sits på det här sättet, ett sätt som inte var så vanligt bland tyska ryttare under dina ungdomsår?
– När du är ung är du väldigt formbar som ryttare och präglas av i vilken position de omkring dig sätter dig i. Jag började rida som sjuåring och hade trevliga ponnyer, men de var inte de snabbaste. Det blev mycket fokus på att träna sits och position i stället för att rida snabbt. Senare, både som junior och ung ryttare, hade jag tränare som fokuserade på en lätt sits och att hålla ett bra tempo i galoppen.
– Sedan hämtade jag mycket inspiration från utländska ryttare. Jag tyckte mycket om John Whitakers lätta sits och han är den som har inspirerat mig mest. Och även Malin Baryard Johnsson (som var hos John Whitaker under ungdomsåren, reds anm) har en lätt, lätt sits.

Vad är det då som har fått dig att hålla kvar vid denna ridstil?
– För mig är det viktigt att inte störa hästen för mycket och det har blivit allt viktigare för mig genom åren. Och då passar den här stilen bra, tycker jag. Dessutom känner jag bara till det här sättet att rida och mina hästar är vana vid det. Sedan ska man komma ihåg att alla hästar är olika, och alla hästar passar inte mig.
– Det handlar om att jag vill göra det så enkelt som möjligt för hästen, att få hästen att vara avspänd och fokusera på hindren. Jag funderar mycket på hur hästen ska få det den behöver för att kunna prestera och hur vi ska fungera och samarbeta. Jag vill alltid arbeta med hästen, inte mot den. Jag försöker framför allt att inte störa den under de sista två, tre galoppsprången före hindren. Allt du gör då som ryttare får hästen att tappa fokus på hindret.

Tränar du din sits på något speciellt sätt?
– Nej, inte alls. Den har jag turligt nog fått med mig från unga år genom att jag hade bra tränare. Jag tränar i stället på saker jag konkret behöver kunna inne på banan, som att få hästen att gå lite snabbare eller långsammare utan att jag behöver göra så mycket. Eller rida på underlag som inte är perfekt för att lära mig hur hästen fungerar då. Och olika hindertyper, så klart.

Vad har du för råd till andra ryttare som vill ha samma exemplariska sits som du?
– Det handlar egentligen inte bara om positionen, det handlar om hur du vill rida. Och om du vill rida med hästen och fokusera på att den ska vara avspänd fungerar det oftast bättre med en lätt, mjuk och följsam sits. Men även andra saker har betydelse för att få hästen avspänd, som hur den har det i stallet och hur den mår.
– Men du måste mentalt bestämma dig för att det är viktigt att sitta stilla och lugnt på hästen om det är det du vill uppnå och sedan träna på det. Och kom ihåg att din egen mentalitet smittar av sig på hästen, om du är lugn och avspänd blir hästen det också.

Fakta

Marcus Ehning

  • Ålder: 48 år.
  • Bor: Südlohn, Tyskland.
  • Gör: Professionell hoppryttare.
  • Familj: Gift med den trefaldiga världsmästaren i voltige, Nadia Ehning. Pappa till fyra barn mellan sex och tolv år.
  • Meriter: OS-guld i lag, VM-guld och VM-brons i lag, flera segrar i världscupfinaler, indivudellt EM-brons samt fem EM-guld i lag.
  • Fritidsintressen: Vara tillsammans med barnen.
  • Övrigt: Marcus Ehnings häst- och ridintresse började när han var sju år gammal och hans syster fick med honom till sin ridskola.
  • Nr 22: När denna artikel skrivs är Marcus Ehning tredje högst rankade tysk i världen med en 22:a plats. Han har varit rankad som världsetta tidigare under sin karriär.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden