Dressyr
8 mars 2023 11:16
Ridsportplus

Marina Mattsson tillbaka i internationella hetluften

ComebackHon har skördat mängder av framgångar trots sina unga år. Efter generationsväxling i stallet och barnafödande är Marina Matsson nu tillbaka på de internationella banorna. I den här intervjun berättar hon bland annat om hästen som nyligen tog henne till franska Le Mans och en placering i en trestjärnig Grand Prix.

Marina Mattsson tillbaka i internationella hetluften
Marina Mattsson och Helix i Frankrike. Foto: Photochannell

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  28-åriga Marina Mattsson började rida EM för Sverige redan under ponnyåren. Hon har EM-medaljer både som U25-ryttare och Young Rider samt mängder med SM-medaljer på meritlistan.

  Han är känslig, het, kvick och har lätt för sig med stor talang för piaff och passage.

  Marina Mattsson om Helix.

  Men sedan 2019 har det inte blivit några internationella starter förrän nyligen. Tillsammans med Helix (KWPN val f 2012 e Apache-Jazz, uppf A.M.T Toonen Arts, äg Hannell Dressage Stable) tog hon en sjundeplacering i en trestjärnig Grand Prix i franska Le Mans, och var precis utanför placering i meetingets kür.
  – Jag fokuserade på att rida felfritt och inte sätta så mycket press på honom. Jag ville att han skulle få en så bra och trevlig upplevelse som möjligt, säger dressyrryttaren som slutade på 69,848 procent i GP-klassen.

  Helix har funnits hos hennes arbetsgivare Hannell Dressage Stable sedan han var sex år, inköpt från Holland.
  – Jag kände snabbt att han passade mig väldigt bra. Han är känslig, het, kvick och har lätt för sig med stor talang för piaff och passage, säger Marina Mattsson som stod utan häst för de högsta klasserna för några år sedan.

  Blivit mamma

  För ett drygt år sedan blev hon mamma till en dotter, och hennes comeback i de internationella sammanhangen ligger i fas med när det var dags för Helix att göra debut i lite större sammanhang.
  – Det som har tagit lite tid med honom är galoppombytena då han är ganska explosiv, fortsätter Marina Mattsson.

  Hon var länge stationerad hos Jan Brink och har numera huvudansvaret för utbildningen av hästar hos Hannell Dressage Stable. I arbetet ingår att rida både sin arbetsgivares hästar och försäljningshästar. Det brukar bli mellan åtta och tio uppsittningar dagligen för henne.

  Tävlingarna i Frankrike gav mersmak, och framtida upplägg för fuxvalacken görs i samråd med svenska förbundskaptenen Bo Jenå.
  – Jag känner att det finns så mycket att plocka fram i hästen och jag tror mycket på honom ínför framtiden.

  Framgångsrik helbror

  Helix har en prestationssäker stam, bland annat vann helbrodern Gladstone Zee T i Falsterbo som 7-åring och tävlar nu Grand Prix i USA.

  – Även om vi hade några små missar i Le Mans och han var lite spänd i küren så gjorde han en gedigen första internationella tävling. Det känns skönt att han också klarade av den långa resan, säger Marina Mattsson.

  Nästa utmaning för ekipaget blir denna veckas trestjärniga meeting i danska Herning.
  – Efter det ska vi göra en tidsplan, säger Marina Mattsson.

  Resultat, Le Mans GP

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden