Ponny
30 oktober 2020 20:11
Ridsportplus

Mästerskap med restriktioner

PandemitidSmittskyddet på ponny-SM i dressyr i Helsingborg har skärpts rejält sedan tävlingen startade tidigare i veckan. Föräldrar till tävlande ryttare har fått rycka in som coronavakter och anläggningen har delats in i flera mindre zoner för att undvika trängsel.

Mästerskap med restriktioner
Det pågående svenska mästerskapet i ponnydressyr i Helsingborg är långt i från en publikfest. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att det pågår ett svenskt mästerskap på Helsingborgs Fältrittklubb är inte alldeles uppenbart. Kvalklasserna som ridits mellan onsdag och fredag har gått för nästintill tomma läktare och så förblir det även under finalhelgen. Prisutdelningar hålls avsuttet med endast ryttare och ett fåtal föräldrar närvarande och i kafeterian tillåts sedan i torsdags endast 20 personer vistas samtidigt.

Höga smittskyddskrav

Dressyr-SM i Helsingborg rymmer såväl det individuella mästerskapet som lag-SM.

– Vi är glada över att det alls gick att få ihop ett mästerskap detta år. Det var långt ifrån självklart och det ställer höga krav både på oss som arrangör och på alla som är här, säger Christel Wiberg, som sitter i tävlingskommittén i Helsingborgs Fältrittklubb.

Totalt är ett hundratal ponnyer uppstallade i mindre stallar på anläggningen under veckan som tävlingarna pågår. De som tävlat klart uppmanas att lämna området efter sina ritter och det är endast de närmast anhöriga till ekipaget som rider som tillåts sitta på läktaren.

Anettegunnarsson
Anette Gunnarsson är tävlingsledare för ponny-SM i Helsingborg. Foto: Lina Nydahl

– Folk är ju vana vid restriktioner sedan innan och jag tycker alla hjälper till på ett väldigt bra sätt. Vi har efter beslutet om skärpta riktlinjer i tisdags väldigt tydligt delat in anläggningen i flera mindre zoner och märkt upp var man får röra sig för att få ett bra flöde utan trängsel, säger tävlingsledare Anette Gunnarsson.

Coronavakter

För att hålla nere antalet personer på anläggningen är tävlingsstabens funktionärsstyrka för mästerskapen är minimal. När beskedet kring skärpt smittskydd kom beslöt man sig därför för att ställa frågan om utökad funktionärshjälp till de tävlande ryttarnas föräldrar.

– De är redan här på plats och har ofta en hel del tid mellan ryttarnas starter. Uppslutningen har varit väldigt god och det gör att vi nu har coronavakter på hela anläggningen, i såväl ridhus som stallar, som ser till att folk håller avstånd, säger Anette Gunnarsson.

Camilla Nilsson, från Yxnarums Ridklubb, tvekade inte när hon fick frågan om att klä på sig en gul varselväst med texten coronavakt. På torsdagen vaktade hon tillsammans med Mirjam Hermansson från Karlshamns Ridklubb och Carola Edvadsson från Ronneby Ridklubb ingången mellan ridhusläktaren och kafeterian.

– Det är klart man ställer upp. Vi behöver alla hjälpas åt med tanke på omständigheterna, säger hon.

Nya tankar

Christel Wiberg konstaterar att ett större involverande av deltagare och deras anhöriga som funktionärer kan ha en framtid i sporten även efter pandemin.

– Jag tror att det är en idé vi alla behöver ta med oss. Det är både dyrt och svårt att få funktionärer att ställa upp och det innebär allt dyrare startkostnader. Ett system där de tävlande ryttarna blir mer delaktiga tror jag är någonting som kan gynna sporten på många plan, både på mindre tävlingar och större som exempelvis mästerskap, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden