Hoppning, Ponny
1 november 2020 14:07
Ridsportplus

Mathilda Hansson har full uppbackning: ”Hårfint mellan tårar och glädje”

SatsningMathilda Hansson har gjort guldkarriär på svenska SM-banor det senaste året. Under söndagen var det snubblande nära även på Grevagården, där det blev ett brons. Sin unga ålder till trots är uppbackningen maximal med Majo Stables i ryggen. "Det är mycket jobb, men det är ett härligt liv", säger pappa Jonas Hansson.

Mathilda Hansson har full uppbackning: ”Hårfint mellan tårar och glädje”
Hunden Sally är bonuspriset från SM i fjol. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Blott tio år gammal vann hon sitt första SM-guld på förra årets inomhus-SM med C-ponnyn Unsphinx D’Hurl ’Vent (val f-08 e Leopard De Mahoud-Leadership CO, uppf M. Jean Drexler, äg Jonas Hansson), i Falsterbo var det dags igen med B-ponnyn Sting’s Yaris (val f-06 e Kulltorps Yrrol-Bona-Fide, uppf Stuteri Sting, äg Jonas Hansson) och på Grevagården var det snubblande nära ett tredje SM-guld när Mathilda Hansson tog brons på SM för ponny och children på Grevagården.

Ett nedslag ledde dock till att det blev bronsomhoppning ihop med sju andra ekipage och här var det bara vinna eller försvinna som gällde för Mathilda Hansson och Sting’s Yaris.
– Jag ville gärna ta bronset, så det var egentligen bara att köra och se hur långt det räckte.

Irländska tränaren Dave Maguire är lyrisk över sin adept.
– ”It’s a special kid”, säger han.

– Hon gör allt jag ber henne om på banan, utan undantag. Jag sa till henne att hålla galoppen och ta bort ett steg mellan hinder 13 och 14, och hon gjorde precis som jag sa. Om du vill vinna måste du kunna ta bort steg, säger irländaren som har tränat flertalet unga ryttare på toppnivå.

Satsar stort

Dave Maguire reser mellan Irland och Majo Stables utanför skånska Kävlinge för att coacha Mathilda Hansson som har stallet fullt med ponnyer i alla kategorier samt en storhäst. Majo Stables drivs av mamma Marie Hansson och pappa Jonas Hansson, som har byggt upp en fullödig professionell ridsportanläggning sedan köpet av gården 2014.

Hästarna i stallet är noga utvalda, det är högsta kvalitet som gäller. Nyligen köpte familjen Hansson D-ponnyn Dynamite Spartacus som haft fina framgångar med Ebba Danielsson, och som ingick i det irländska EM-guldlaget i hoppning på ponny-EM i Ungern 2017.

Och det är verkligen bara hästar som gäller för Mathilda Hansson. Stor inspiration kommer från mamma Marie som har tävlat både fälttävlan och hoppning på elitnivå. Men själva hästintresset tog sin början hos mormor som alltid har ridit.
– Jag ville aldrig åka hem från mormor, för hon hade hästar. Sedan började jag på ridskola och tyckte det var superkul, och efter det köpte vi en shettis som jag lärde mig allt på, berättar Mathilda Hansson.

Blir du nervös?
– Nej, jag är ganska lugn av mig när jag väl är inne på banan.

Img_7730
Hela teamet med mamma Marie, pappa Jonas och supertränaren Dave Maguire. Foto: Susanne Högdahl

Har du någon favoritponny?
– Nej, men de två jag har med mig, Sting’s Yaris och Unsphinx, de är fantastiska, men jag älskar alla de andra också.

Pappa Jonas Hansson kommer från teknik- och fartygsbranschen och har ingen hästbakgrund, men har kastat sig in i hästvärlden med hull och hår.
– Jag tycker det är jättekul, jag lär mig hela tiden. Det är fantastiskt mycket jobb, men man får så mycket i belöning. Intensiteten när man är ute och tävlar är otrolig, och så får man payoff för allt slitet.

– Det jag har fastnat för är samarbetet mellan människa och djur. Om de inte är sammansvetsade och balanserade så går det inte, säger Jonas Hansson.

Pappa är psykologen

Att se Mathilda gå in i bronsomhoppningen var minst sagt nervkittlande.
– Mathilda är tävlingsmänniska och ville vara med och slåss om guldet, men sedan blev hon jättetaggad och gick in för att se om hon kunde få en bronspeng.

Var det nervöst?
– Ja, det kändes som om hjärtat bara ville hoppa ur kroppen, säger Jonas Hansson.

Han är både imponerad och fascinerad av ridsporten.
– Det är som att komma in i en bubbla, och på ett sätt är jag lite avundsjuk på dem som har levt hela livet i hästvärlden. Det är mycket jobb, men det är ett härligt liv och jag är glad att vi är en del av det.

Vinnarskallen har Mathilda Hansson från mamma Marie, berättar Mathilda själv.
– Pappa är bra att prata med.

– Jag är psykologen, fyller Jonas Hansson i.

– Mathilda rider både B, C och D på högsta nivå och går väl in i children nästa år, och det måste finnas en balans. Varje gång hon går in på banan säger jag ”glöm inte att ha kul”. Det är det viktigaste, det är därför vi håller på.

– Det är så hårfint mellan tårar och glädje, och det är väl det som är charmen också, säger Jonas Hansson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden