Dressyr
20 november 2022 15:29
Ridsportplus

Matthias Rath: ”Jag kommer att satsa hårt”

Matthias RathDen tyska dressyrryttaren Matthias Rath började sin tävlingskarriär som något av ett underbarn, hade både framgång och motgång under åren med Totilas och är nu åter på väg upp i toppsporten. För Ridsport berättar han om sina lovande hingstar och vad siktet är inställt på.

Matthias Rath: ”Jag kommer att satsa hårt”
Matthias Alexander Rath tränar Sant Jordi 3. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dag är Matthias Rath 38 år gammal. Tiden med Totilas ligger flera år bakom honom, nu har han två 9-åriga framtidshopp, hingstarna Destacado FRH och Thiago GS.
– Målet är självklart att få rida så högt upp det går, jag kommer att satsa hårt men jag kan inte sätta en tidslinje på det. Är det något jag lärt mig under åren så är det att hästarna måste få diktera takten, det känns inte som att det är bråttom uppåt. De är båda tillräckligt unga för att vara på topp om fem-sex år.

I Mannheim i våras var det första gången på flera år som Matthias Rath var i den verkliga hetluften med tufft motstånd i en stor tävling.
– Vi har valt att starta Destacado på mindre CDI-tävlingar fram till dess han är verkligt redo. Jag drömmer lite om att rida en hel världscupsäsong med två hästar, Foundation är perfekt för det. Jag har lite det optimala läget för det att kunna göra bra där med flera hästar att rida.

Destacado-frh-matthias-alexander-rath-0159
Matthias Rath och Destacado FRH. Foto: Pernilla Hägg

Antalet hingstar på gården stiger

I takt med att unghästverksamheten har ökat på familjens gård Schafhof, har även antalet hingstar i avel och tävling stigit från de två som startade det hela, Totilas och Bretton Woods.
Foundation (e Fidertanz-De Vito) är så klart med i avelsprogrammet, han lämnar väldigt rörliga avkommor och är den som det är störst efterfrågan på. Han är som ett eget kraftverk, det känns verkligen när han rör sig. I början var det därför svårt för honom att lära sig det mer samlade arbetet, det tog lite tid men han har startat i tyska mästerskapen och CHIO Aaachen och bevisat sin kapacitet. Vi måste alltid vara lite försiktiga för han betäcker varje säsong mellan 200-300 ston och det måste få företräde eftersom vi har honom ihop med Paul Schockemöhle. Med våra två egna hingstar kan vi lägga upp det annorlunda och vi kan ta dem ur avel inför tävling.

Matthias Rath berättar om de två framtidshoppen Destacado FRH (e Desperados-Londonderry) och Thiago GS (e Totilas-Warkant). De må vara lika gamla men är så olika och har så varit under hela sin uppväxt.
– Destacado var ett riktigt A-barn och utvecklades stadigt och jämnt. Som ung var han mer hingstig men det är han inte längre. Min svenska hästskötare Sofia Flodin klarar som regel allt ensam med båda hingstarna på tävling trots att hon inte är så lång.
– Thiago är vår egen uppfödning undan Ann Kathrins (Linsenhoff, gift med Matthias Raths far, reds anm) tävlingssto Wahajama Unicef och efter Totilas. Han är en riktig familjehäst och blir kanske lite bortskämd, men det är Destacado som är Sofias favorit. Thiago känner vi ända sedan han var föl medan Destacado kom hit som 2-åring. Thiago var lite efter redan från början genom att premieras ett år senare och göra tävlingsstart senare. När han var fem år red Eva Möller honom och var i final på Bundeschampionatet. Sedan tog min far över honom som 6-åring och jag tog vid när han var sju år.
– Thiago har inte alls varit lika enkel och självklar som Destacado men har massor av talang, nu börjar han blomma ut. Hans Grand Prix-debut var okej även om det fortfarande var många unghästmisstag. Thiago har alltid varit lite av en clown, en liten luring som skojar mer och har en räv bakom varje öra. Jag tror det är kombinationen av Totilas och Wahajamas temperament, för hon var ett verkligt kraftpaket som älskade att visa upp sig. Thiago vill också visa upp sig och travar minst fem centimeter högre på tävling än hemma. Men han har också mycket från sin far, den där lättheten för allt samlande arbete till exempel. Hans arbetsvilja, ibland för mycket av den, kommer från båda föräldrarna. Den sortens motivation är viktig för en tävlingshäst under långa säsonger där de behöver orka med och fortsätta tycka om sitt jobb, Thiago kommer aldrig ha problem med det.
– Det är fantastiskt att ha två unga Grand Prix-hästar som komplement till 14-årige Foundation. Sett ur tävlingsperspektiv är jag riktigt lyckligt lottad för alla mina hästar har full fokus inne på banan, reser bra och står bra borta över natt. Sedan är de hingstar, står du bredvid ett sto på prisutdelning så är det klart att de kan ”prata lite” och reagera, men på det hela taget är de otroligt enkla att ha att göra med även borta.

Gs_kcl3893
Gestüt Schafhof Foto: Kim C Lundin
Gs_kcl5792
Matthias Rath och True Love OLD. Foto: Kim C Lundin

Lagt ner tävlandet med Bretton Woods

En hingst som tidigt köptes in för att utbildas parallellt med aveln var Bretton Woods (f -06 e Johnson-De Niro).
– Bretton Woods skadade sig 2015 och vi har aldrig fått honom tillbaka till sådan styrka att det är aktuellt med att tävla. Det är en skelettskada på höger bak som spökar för honom. Han är rehabiliterad, är smärtfri och lever ett bra liv här men varje försök att få upp honom i träning ger bakslag, så vi har lagt ner det.
– Det var så sorgligt för han skulle ha efterträtt Totilas som min tävlingshäst. Vi tävlade upp till lilla rundan med Aachen som höjdpunkt. Bretton Woods hann bli utbildad i alla Grand Prix-rörelser men vi fick aldrig chansen att visa upp det på tävling innan han skadade sig.
– Det var tufft att förlora Totilas som tävlingspartner 2015, och att sedan få hans efterträdare Bretton Woods skadad samma år var på sitt sätt för mycket. Därför blev det ett långt tävlingsuppehåll för mig.

Hur känns det att kunna tävla på en häst som ni själva fött upp, det är väldigt ovanligt i elitdressyren?
– Thiago är ju i högsta grad en familjehäst så visst blir det speciellt. Ann Kathrin har ridit honom några gånger. Jag är inte så känslig när det gäller att låta andra rida mina Grand Prix-hästar. Sofia rider både Destacado och Thiago, min far rider dem ibland och Ann Kathrin har ett stående erbjudande. Även min fru Franziska har ridit båda två. Min far har alltid haft som mantra att om du utbildar en häst korrekt så kan du sätta upp vem som helst i sadeln för det är inget som blir förstört.

Vilken av hingstarna som blir bäst i längden återstår att se, säger Matthias.
– Thiago är otroligt begåvad för Grand Prix och hans naturliga hetta kommer att bli bra. Destacado har definitivt begåvning och är längre fram och mer etablerad i Grand Prix. Min känsla är att jag har några riktigt bra år framför mig.

Här ovan kan du se Thiago GS.

Här ovan kan du se Destacado

Här ovan kan du se Foundation

Fakta

Lär känna Matthias Rath

Matthias_rathportr3
Matthias Alexander Rath Foto: Kim C Lundin
 • Namn: Matthias Alexander Rath
 • Ålder: 38 år
 • Äter helst: Pizza och pasta i alla former.
 • Dricker helst: Jag gillar vin, det ligger i familjen, vi är alla intresserade men som atlet är vatten viktigast.
 • Lägger mig senast: Mellan 23 och midnatt.
 • Vaknar: Jag går upp klockan 6.
 • Klär mig helst i: Jag tycker om att klä upp mig lite, typ business casual.
 • Lyssnar på: Musik och poddar är det bästa när jag sitter i bilen. Jag lyssnar ALDRIG på musik när jag sitter till häst.
 • Dansar till: Min fru brukar skoja om att jag gillar tysk musik som schlager men jag dansar till allt.
 • Skulle aldrig: Göra ett bungyjump eller fallskärmshopp.
 • Favoritpryl (i stallet): Mina stövlar är det viktigaste och definitivt min hjälm, jag har aldrig ridit utan hjälm – förutom när det fortfarande var hattkrav.
 • Favoritpryl (utanför stallet): Mat, jag älskar att äta, jag rör mig så mycket att jag kan äta nästan vad jag vill. Det är en annan familjegemenskap, vi älskar alla mat i  alla former.
 • Reser gärna: Jag tycker om bergen, jag gillar inte värme så berg och natur är mer min stil.
 • Inspireras av: Min far inspirerar mig genom att alltid tänka så positivt och optimistiskt. Ibland borde jag ta mer efter det, jag kan vara för pessimistisk eller realistisk emellanåt.
 • Skulle gärna äta middag med: Jürgen Klopp, fotbollstränare för Liverpool.
 • Har oanad talang för: Jag spelar piano och det gör även mina barn nu, jag spelade själv i sju år som barn. Vi uppträder ibland tillsammans vid familjehögtider och jul.
Gs_kcl3758-(1)
Matthias Alexander Rath och Sant Jordi 3. Foto: Kim C Lundin

Avelshingstar i tävling

 • Foundation Hann f -08 e Fidertanz-De Vito, uppf Gerd Pigge, äg Gestüt Schafhof och Paul Schockemöhle.
 • Destacado FRH Hann f -13 e Desperados-Londonderry, uppf Heinrich Giesselmann, äg Gestüt Schafhof.
 • Thiago GS Old f -13 e Totilas u Wahajama Unicef e Warkant, uppf Ann-Kathrin Linsenhoff, äg Gestüt Schafhof.

Hästar i tävling på väg upp

 • Sant Jordi 3 Hann val f -14 e Scuderia-Rotspon, uppf Peter von der Fecht-Ehlers, äg Kamin Chutima.
 • True Love OLD sto f -12 e Totilas-Florencio I, uppf/äg Ann-Kathrin Linsenhoff och Klaus-Martin Rath.
 • Tremendous Old sto f -16 e Totilas-Foundation, uppf Gestüt Lewitz, äg Gestüt Schafhof.
 • Maddox Mart KWPN hingst f -17 e Hennessy-Bordeaux, uppf C W van Baalen, äg Gestüt Schafhof. Rids av Jessica Lynn Thomas.
 • Fiducioso Hann f -17 e Foundation-Dancier, uppf Guido Kamphorst, äg Gestüt Schafhof. Tävlades under 2021 av Jessica Lynn Thomas, nu rider Matthias Rath själv.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden