25 februari 2015 09:00
Ridsportplus

Mette sökte lyckan i USA

Dressyrlärare på Strömsholm och landslagsryttare. Dressyrryttaren Mette Rosencrantz hade uppnått mer än många kan drömma om när hon lämnade allt och sökte lyckan i USA 1987. Nu är hon ordentligt rotad i Los Angeles med egen verksamhet.

Mette sökte lyckan i USA
Full fart framåt med ett leende på läpparna. Det är så här bilder av Mette Rosencrantz brukar se ut.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mette Rosencrantz var en välkänd dressyrprofil i Sverige under 1980-talet, inte minst i sin egenskap av huvudlärare i dressyr på Strömsholm där hennes träningsfilosofi spred sig via alla som gick de dåvarande ridinstruktörskurserna ut i Sverige.
– Det var inte självklart att jag skulle ge mig i väg. Jag trivdes bra i Sverige och det rullade på. Det började med att jag åkte över till USA och gav kurser. Sedan var tanken att jag skulle vara ett år i USA. Men jag blev kvar, säger Mette Rosencrantz som har varit bosatt i USA i över 20 år och numera har dubbla medborgarskap.

Hon fyller 62 år 2015 men har inga planer att slå av på takten. Hon är baserad i Santa Monica, Kalifornien, där hon har egen verksamhet med träning av egna hästar och ryttare. Hon håller också mycket kurser och föreläsningar runt om i USA, men även i andra länder. Det blir mycket tävlande upp till och med Grand Prix på både internationell och nationell nivå. 2014 var hon rankad fyra i Intermediaire I i USA. På meritlistan finns bland annat seger i lilla rundans final i US finals i Lexington november 2014 och flera topp-fem-placeringar i USA:s mästerskap.
– Nu är mitt mål att starta i Pan Amercian Games (samlade mästerskap för Nord- och Sydamerika som hålls var fjärde år, reds anm.). Jag skulle också gärna åka till Europa och tävla, vi får väl se hur det blir med det, säger Mette Rosencrantz.

Hennes främsta häst för tillfället är De Noir (HANN val f 2000 e De Niro- Matcho AA uppf Meike Fischer). Han har tävlat massor av internationella klasser upp till och med Intermediaire I. Cenna (DWB sto f 2002 e Come Back II) går upp till och med nationell Grand Prix. Det finns även några yngre förmågor i stallet.

Under karriären i Sverige var hennes främsta hästar Martinique och Valentino. Hon tävlade upp till Grand Prix-nivå och representerade Sverige en hel del internationellt. Det blev dock aldrig några mästerskapsmedaljer för henne. Hemma i Sverige tränade Mette Rosencrantz för bland annat Birgitta Bergsten – som har varit en livslång mentor – samt Hans Wikne och Bo Tibblin. Nu är det främst Debbie Mc Donald och Robert Dover som rycker in regelbundet. 

Mette Rosencrantz har alltid varit ett positivt energiknippe som gillar ordning och reda. Hon håller sig också i utmärkt fysik form. Hon är utbildad gymnastikdirektör och var långt före sin tid när det gällde fysisk träning för ryttare. Hon gav ut en bok i ämnet, Stretching för ryttare, så tidigt som i mitten av 1980-talet.

– Det var lite synd att jag inte förstod hur stort det skulle bli då. I så fall hade jag nog spunnit lite mer på det, säger hon.
– Men det är bra att ha kunskaper om hur kroppen fungerar. Det gör att det är lättare att förstå hur det är för hästarna när de tränas.   

Hon hinner inte med så mycket vid sidan av sin verksamhet.
– Första tiden jag bodde här blev det en hel del turistgrejer, men det har jag slutat med nu. I början tyckte jag till exempel att det var fantastiskt med solen hela tiden, men nu suktar jag inte lika mycket efter den när jag har varit ute och ridit hela dagarna.

Hon försöker dock ta tillvara de stora möjligheterna till olika sportaktiviteter när hon kan.
– Här har man både vattensport och jättebra skidåkning inom en timmes bilväg. Och så finns det ett stort kulturutbud. Jag tycker om att gå och se på film och teater.

Hemma i Sverige finns många vänner kvar. Mette Rosencrantz, som är ensamstående utan barn, försöker att åka till sitt förra hemland ett par gånger om året.
– Det blir mycket bröllop och jämna födelsedagar och så brukar jag titta på en och annan häst där också.

Har du några planer på att flytta tillbaka till Sverige?
– Nej, inte som det är nu, men skulle det dyka upp något intressant jobb eller samarbetsprojekt eller så skulle jag kunna tänka mig det. Att ha en fot i varje land skulle vara spännande. 

Läs mer om livet på Mette Rosencrantz anläggning i Kalifornienbloggen. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden