Hoppning
20 november 2019 19:54

Miljoner på spel för ryttarna i Prag

StjärntättStartfältet är nästan vassare än en VM-final, och prispengarna som delas ut enorma – drygt 11 miljoner euro. Det är dags för årets sista tävling i Global Champions Tour och Global Champions League med fyra svenskar på plats.

Miljoner på spel för ryttarna i Prag
I den här arenan ska toppryttarna rida om stora prispengar under helgen. Foto: Stefano Grasso/FEI

Precis som förra året är det O2 Arena i den tjeckiska huvudstaden Prag som är värd för evenemanget. Huvudnumret är det som kallas för slutspel i Global Champions Leauge – den speciella lagtävling som numera till stor del ligger till grund för Champions Tour-konceptet.

I vanliga fall avgörs lagtävlingen över två dagar, där resultatet för lagets två ryttare läggs ihop och det lag med minsta antal fel vinner. Slutspelet är uppbyggt lite annorlunda och rids i en kvartsfinal, en semifinal och sedan en avslutande final med två omgångar på söndag. Dessutom rider tre ryttare i varje lag vid varje tillfälle, och alla tre resultaten räknas.

I kvartsfinalen står åtta semifinalplatser på spel. De fyra lag som toppar rankningen inför Prag-helgen går direkt till semifinal, så totalt tolv lag rider semifinal – de sex bästa går sedan vidare till söndagens final. Laguppställningen får ändras mellan varje omgång, dock inte på finaldagen då samma ekipage måste rida båda omgångarna.

Peders lag direkt till semifinalen

Peder Fredricsons lag Shanghai Swans har en av de fyra friplatserna till semifinalen, medan Malin Baryard-Johnssons lag Berlin Eagles samt Scandinavian Vikings, där Evelina Tovek och Henrik von Eckermann ingår, får försöka ta sig vidare via torsdagens kvartsfinal.

Förra året bjöd på en hel del dramatik, som när Jos Verlooy försökte få Igor att hoppa av alldeles för stort på sista hindret och istället fick bita i sanden. Även Ben Maher och Explosion W blev uteslutna i finalen. Vann gjorde i stället Madrid in Motion, med Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager och Eduardo Alvarez Aznar.

Gigantiska prispengar i potten

Evelina Tovek gjorde en väldigt bra final 2018 och red sista rundan med bara ett tidsfel. Hennes lag Scandinavian Vikings slutade också fyra totalt, vilket gav nästan 550 000 euro i prispengar – bara i finalen. I kvartsfinalen får alla lag 100 000 euro var och i semifinalen 200 000 euro per lag. Det lag som vinner årets final får drygt 2,7 miljoner euro.

Fjolårsvinnarna Madrid in Motion, med bland andra far och son van der Vleuten (Eric och Michael) är klara för semifinal, liksom totalvinnaren av grundserien, London Knights. Ett superlag som bland annat består av EM-ettan och EM-tvåan Martin Fuchs och Ben Maher. Dessutom ingår tvillingbröderna Philippaerts i det laget. Näst bäst efter kvaltävlingarna är St Tropez Pirates, vars lag består av ryttare som Edwina Tops-Alexander, Pieter Devos och Dani G. Waldman.

Grand Prix för årets vinnare

Prag-helgen består också av det som GCT-cirkusen kallar för Super Grand Prix. Den rids i två omgångar på lördagen och vinnaren får inte mindre än 300 000 euro. Tävlingen är öppen för de ryttare som har vunnit någon av årets GCT-deltävlingar.

Förra årets final blev en rafflande uppgörelse då Edwina Tops-Alexander var den enda som lyckades rida med 0+4 fel i de båda omgångarna. Ingen ryttare klarade andra omgången felfritt och i den första var det bara Harrie Smolders och Edwina som red helt felfritt. Men i andra omgången var det Harrie som fick markkänning efter en allt för dålig anridning. Här slutade Henrik von Eckermann nia tillsammans med Castello efter att ridit med 9+13 fel, medan Peder Fredricson valde att inte komma till start i andra rundan med Hansson WL efter 9 fel i den första.

Peder ensam svensk i Super-GP

Till årets final finns vare sig Henrik von Eckermann eller Edwina Tops-Alexander med. Däremot Peder Fredricson efter sin härliga seger i Stockholm och dessutom tvåan i finalen förra året, Ludger Beerbaum, som var tvåa i Berlin när Dani G. Waldman tog sin andra seger för säsongen och därmed fick en finalbiljett.

Startlistan i Super Grand Prix består därför av följande ryttare: Julien Epaillard, Jérôme Guery, Pieter Devos, Dani G. Waldman, Martin Fuchs, Daniel Deusser, Niels Bruynseels, Peder Fredricson, Ben Maher, Maikel van der Vleuten, Christian Ahlmann, Darragh Kenny, Ludger Beerbaum, Shane Sweetnam, Olivier Philippaerts, Marlon Módolo Zanotelli, Jessica Springsteen och Marcus Ehning.

På lördag kväll vet vi vem som tar hem årets superpott. Det gäller att ha minsta antal sammanlagda fel i de båda omgångarna, och stannar ekipagen på samma fel är det tiden i andra omgången som avgör vem som vinner. Totalt delas 1,2 miljoner euro ut bara i den klassen.

Start- och resultatlistor samt TV-sändningar 

Missa inte gästbloggen från bakom kulisserna i Prag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden