Hoppning
8 december 2018 14:41
Ridsportplus

Henrik om drömfinalen, lånet av Castello och superkänslan med Mary Lou

IntervjuI går kom Henrik von Eckermann tvåa i Rolex IJRC Top 10 Final och tog hem runt en miljon kronor. Varför red han Evelina Toveks Castello i sin drömklass, vad ska han göra med prispengarna och varför gläds han så mycket åt Mary Lous hoppning i Genève efter en något svajigare höst?

Henrik om drömfinalen, lånet av Castello och superkänslan med Mary Lou
Henrik på podiet efter toppfinalen. Foto: CHI de Genève

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Ridsport pratar med Henrik von Eckermann har han precis pustat ut efter fredagskvällens stora klass. Rolex IJRC Top 10 Final, öppen för de tio bästa ryttarna på världsrankningen, är något av det mest prestigefyllda för hoppryttarna och tillsammans med Evelina Toveks Castello (val, f 2008, e Cristallo-Lifestyle, uppf Marcus Ostendarp, äg Susanne Tovek) kom Henrik tvåa.

Han låter ovanligt nöjd med att ha landat på silverplats .
– Det är självklart att man vill vinna när det var så nära. Samtidigt hade jag tur. Det skramlade på två hinder, så det här måste jag vara nöjd med.

Han vet precis i vilken sväng segern försvann (vilket också syns på den här filmen).
– Vi fick inte riktigt framåtläge och Castello flöt ut. Så är det ibland.

Drömklassen

Vinnarskallen konstaterar, halvt på skämt och halvt på allvar, att han är van vid att komma tvåa. Bland hans andraplatser torde det här dock vara en av de absolut finaste. Den prestigefyllda Top 10-finalen var Henriks första och en hett efterlängtad sådan.

Ända sedan jag var rätt liten har jag följt klassen där bara världens bästa får vara med.

– Det är en klass som jag alltid har velat rida. Ända sedan jag var rätt liten har jag följt klassen där bara världens bästa får vara med. Jag har sett den så många gånger och det har varit en dröm att få vara med.
– Det gäller att vara topp-10 på världsrankningen just rätt månad för att kvala in och man vet inte om man får rida den igen. Det är en så speciell klass med de främsta och verkligen något jag kommer att minnas.

Podiumtop10
Hela ligan: Henrik von Eckermann, Steve Guerdat och McLain Ward på pallen i Rolex IJRC Top 10 Final. Foto: CHI de Genève

Kvalet baseras på världsrankningen som släpps i början av november och det gäller alltså att ligga stadigt i världstoppen för att få vara med. Peder Fredricson, som blev sjua med H&M Christian K, och Henrik ordnade för första gången någonsin dubbelt svenskt i finalen.
– Nu är vi ju nästan bortskämda med att ha två svenskar på topp-10. Men, det är verkligen inte lätt att hålla sig så jämn hålla året och samla tillräckligt med poäng för att vara med där.

Castello ryckte ut

Silverhästen Castello lånade Henrik som bekant av sin kollega och elev Evelina Tovek. Även om Henrik allt som oftast syns i hetluften är stallet just nu inte fullt av hästar för de största uppgifterna.
– Jag har inte kvar Chacanno längre och Cantinero börjar så smått bli äldre. Samtidigt kan Mary Lou förstås inte gå alla stora klasser som ligger tätt inpå varandra.

Chacanno, som Henrik red i de högsta klasserna och bland annat tävlade framgångsrikt i Förenade Arabemiraten förra vintern, har sedan i våras ridits av en mexikansk och en brasiliansk ryttare. Cantinero, som efter ett långt skadeuppehåll kom tillbaka till högsta nivå med Henrik, blir 17 år nästa år.

– Jag har ju några yngre i 8-årsåldern också, men de behöver lite mer tid, säger Henrik och berättar hur glad han är över att Toveks lånade ut Castello när det behövdes som bäst.
– Att få rida den här finalen har ju varit en dröm, men det är många stora tävlingar på gång. Mary Lou måste ha ett passande schema och kan inte gå allt – jag vill kunna behålla henne i många år. Jag frågade snällt om jag fick låna Castello och jag ger en stor eloge till familjen Tovek som lånade ut honom. Det är inte självklart att låna ut en häst på det viset och jag är otroligt tacksam.

Penningstinn revansch

I somras segrade Henrik och Castello i Aachen men när de åter hoppade tillsammans, i världscupen i november, hade de två nedslag.
– Jag red väl inte så bra i Stuttgart och nu fick jag en chans till revansch. Det är en skön känsla att kunna ge tillbaka till familjen Tovek. De satt hemma och tittade allihopa och är väldigt glada, säger Henrik.

Henrikvoneckermanncastellotop10wb
Henrik von Eckermann och Castello på väg mot andraplatsen i finalen. Foto: CHI de Genève

Andraplatsen var värd runt en miljon svenska kronor. Det delas enligt överenskommelse mellan berörda parter.
– Visst är jag glad över pengarna. Alla som håller på vet vad sporten kostar att ägna sig åt.
Vad ska du göra med din del?
– Jag stoppa dem i några hål. Hål att stoppa pengar i finns det gott om, säger Henrik och skrattar.

Ridsport
Henrik och hans stjärna Toveks Mary Lou. Arkivbild: Roland Thunholm

Om det blir fler tävlingar med Castello låter han vara osagt och enligt Henrik är det fortfarande lite öppet inför nästa veckas Super Grand Prix-tävling i Global Champions Tour . Han betonar dock att Castello är och förblir Evelinas häst.

Desto mer finns i kikaren med Henriks VM- och EM-häst Toveks Mary Lou (Westf f -06 e Montendro-Portland L, uppf Hubert Nienhaus). Det var en makalöst fräsch Mary Lou som intog 1,55-banan i torsdags och blev fyra på dubbelt felfritt med Henrik.

Hon är tillbaka till att kännas så som hon gör sin bästa dag.

Henrik låter totalt lycklig när han berättar om känslan. Under hösten har Henrik och Mary Lou varit sexa i världscupen i Madrid och femma i Lyons GP, men några rundor har varit mindre bra enligt resultatlistorna.
– Hon är tillbaka till att kännas så som hon gör sin bästa dag. Efter VM har det varit lite svajigt för oss, men nu… Nu kändes det precis som det ska göra och bara rakt igenom säkert och enkelt.
På söndag väntar ännu en stor klass i form av Genèves femstjärniga Grand Prix. Går uppdraget till Mary Lou?
– Absolut. Efter hur det kändes i 1,55 har jag stora förhoppningar.

I detalj:

Henrik von Eckermann

  • Namn: Henrik Claes Edvard von Eckermann.
  • Bor: I en lägenhet i Broichhof, Tyskland.
  • Familj: Sambo med den schweiziska landslagsryttaren Janika Sprunger.
  • Äter helst: Jag är köttätare, så någon köttbit med goda tillbehör.
  • Favoritpryl i stallet: Hästarna.
  • Klär mig helst i: Jeans och t-shirt.
  • Bästa koncentrationsställe: Toaletten, där får man vara helt i fred.
  • Intressant person jag skulle vilja möta: Intressanta för mig är de som har börjat från noll och arbetat sig upp på egen hand, som ryttaren Kent Farrington och Gregor Tovek.
  • Motto: Jag lever för dagen.
Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden