Fälttävlan
26 januari 2021 13:46
Ridsportplus

Missade mästartiteln på grund av räknemiss

Snuvad på segernMontelibretti var i oktober förra året värd för de italienska mästerskapen i fälttävlan, där Arianna Schivo stod som segrare i den fyrstjärniga klassen. På grund av FEI:s coronaregler fick inte ryttarna ut sina dressyrprotokoll förrän efter tävlingarnas slut - något som visade sig kosta Evelina Bertoli segern.

Missade mästartiteln på grund av räknemiss
Evelina Bertoli missade titeln som italiensk mästare på grund av ett räknefel som upptäcktes för sent. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Evelina Bertoli slutade enligt resultatlistan 0,1 straff bakom Arianna Shivo, som utsågs till italiensk mästare på tävlingarna i Montelibretti 22-25 oktober. När dressyrprotokollen från den inledande dagen mailades – enligt FEI:s coronaanpassade regler – till ryttarna efter tävlingens slut upptäckte Bertoli att hennes poäng blivit felräknade, och att hon egentligen borde ha stått som segrare med sin Seashore Spring.

Den 27 oktober, två dagar efter tävlingens slut, kontaktade det italienska ridsportförbundet FEI för att informera dem om felet – och rätta till det. Men svaret från FEI var inte till Bertolis fördel, då reglerna säger att ett officiellt resultat måste överklagas inom 30 minuter från det har tillkännagivits.

Evelina Bertolis mamma, Argenta Campello som är FEI-domare, steward, teknisk delegat, och även delägare i den aktuella hästen, lämnade därför in en överklagan till FEI-tribunalen, där man krävde att resultaten skulle rättas till och att corona-reglerna för dressyrprotokoll borde ses över och ändras.

Medger att ett misstag skett

Tribunalen publicerade nyligen sitt beslut i fallet, där man i detalj återigen lyfte reglerna och även slog fast att ryttaren skulle ha bett om att få dressyrprotokollet mailat till sig så snart dressyren var avslutad.

”Om hon hade efterfrågat protokollet direkt efter sin ritt så hade det funnits gott om tid för arrangörerna att skicka det till henne, och hon hade då haft all nödvändig information för att lämna in en protest inom den obligatoriska tidsfristen”, menar FEI-tribunalen, som även säger att slutresultatet verkligen är olyckligt för ryttaren, men att mänskliga misstag inträffar.

För FEI är viktigaste att se till så att reglerna följs, skriver man i beslutet, och man har ingen möjlighet att ändra på resultatet i efterhand – något som slagits fast i CAS, idrottens skiljedomstol, vid flera tillfällen. Därför avslår tribunalen ryttarens överklagan av FEI:s beslut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden