Hoppning
30 juli 2019 11:54

Missar EM efter trasigt bett

Tur i oturenUnder en kvalklass till Aachens Grand Prix höll det på att sluta riktigt illa för tyske Philipp Weishaupt och hans Che Fantastica - på väg mot en 1,60-oxer brast plötsligt bettet. Weishaupt fick kasta sig av och skadan efter fallet gör att han nu missar EM i Rotterdam.

Missar EM efter trasigt bett
Philipp Weishaupt fick kasta sig av sin Che Fanatstica efter att bettet gått sönder. Foto: Jenny Abrahamsson

Philipp Weishaupt och 9-åriga Che Fantastica var på väg mot hinder nummer sex på Aachens stora gräsbana, när Weishaupt gjorde en förhållning för att få in ett extra galoppsprång.
– Jag tog en förhållning men efter det andra eller tredje galoppsprånget kände jag att något gick sönder. Jag insåg inte då att det var bettet – jag förstod bara att något hade gått sönder – men det var skrämmande att se distansen komma emot oss, en riktigt dålig distans dessutom, mot en stor 1,60-oxer. Jag hade ingen kontroll och var tvungen att hoppa, det var rätt otäckt, berättar Philipp Weishaupt för Horse and Hound.

Ekipaget tog sig över hindret tillsammans, men därefter kastade sig Weishaupt av. Stoet klarade incidenten oskadd, men ryttaren landade på svanskotan vilket har gett rejäla blåmärken och smärta.
– Det gör väldigt ont och det kommer att ta ett tag innan jag är tillbaka i sadeln. Det funkar att stå upp och ligga ner, men det är smärtsamt att sitta, säger Weishaupt, som därmed missar chansen att vara med i det tyska laget till EM i Rotterdam.
– Sådant är livet. Huvudsaken är att Che Fantastica mår bra och att det inte hände något med henne. Det kunde ha gått mycket värre för både mig och hästen.

Tio år gammalt bett

Efter olyckan konstaterades det att bettet brustit, då en metallbit inne i gummipelhamet hade rostat och gått sönder.
– Det var ett gammalt bett, runt tio år, och numera görs dem i rostfritt stål. Metallbiten som går igenom bettet hade rostat och det hade vi såklart ingen aning om – förrän det var för sent. Det är väldigt ovanligt, jag har aldrig varit med om något liknande, berättar Weishaupt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden