Hoppning
12 juli 2019 08:09

Så fixade kapten Ankarcrona plats i prestigehoppningen

NationshoppningFör första gången på många år har Sverige ett lag i tyska Aachens prestigefyllda Nations Cup. "Jag har arbetat länge för att vi ska få komma dit," säger Henrik Ankarcrona, svensk förbundskapten i hoppning.

Så fixade kapten Ankarcrona plats i prestigehoppningen
Aachens ridsportarena är imponerande och den tyska tävlingsplatsen lockar världens bästa ekipage i flera grenar varje år. Foto: Roland Thunholm

Tyska Aachen kallas också för ”Lilla VM” och det årliga meetinget lockar världsstjärnor i hoppning, dressyr, fälttävlan, körning och voltige.

Den femstjärniga Nationshoppningen är en av de mest prestigefyllda, men ingår inte i någon serie. Det är speciellt inbjudna lag som får äran att rida.
– Det har varit en långsiktig plan för mig. Jag har arbetat länge för att vi ska få komma dit, säger Henrik Ankarcrona.

Sverige har inte har haft lag med sedan 2010 men har varit representerat av enstaka individuella ryttare, bland annat har Tysklandsbaserade Henrik von Eckermann varit flitig deltagare.

Det började med att förbundskapten ringde upp Frank Kemperman som är chef över tävlingarna i Aachen och berättade att Sverige ville vara med.
– Sedan har vi fört en dialog fram och tillbaka. Och till slut kom det en inbjudan, säger Henrik Ankarcrona.

Arenan i Aachen är pampig med läktare som tar upp mot 50 000. Att rida där ger massor av erfarenhet som är svår att få på andra tävlingar.
– Nu har vi så många ryttare som kan rida på den här nivån. Nu får fler möjlighet att göra de här stora tävlingarna, säger Henrik Ankarcrona.

I det femstjärniga hoppmeetinget representeras Sverige av världstvåan Peder Fredricson, Irma Karlsson, Evelina Tovek, Henrik von Eckermann och Angelie von Essen. Fyra av dessa kommer att rida laghoppningen.

Nationshoppningen i Aachen rids på torsdagen den 18 juli.

Hela listan med ryttare i Aachen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden