Sverige
12 december 2018 14:22

Misstänkta sexuella övergrepp på hästar polisanmälda

PolisanmältSenaste veckorna har två olika fall av misstänkta sexuella övergrepp på hästar polisanmälts.

Misstänkta sexuella övergrepp på hästar polisanmälda
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Viktor Gladkov/Istock

I slutet av förra veckan har misstänkt sexuellt övergrepp på hästar skett i ett stall i Eksjö i Småland, vilket bland annat P4 Jönköping har berättat om. Hästägaren larmades om att hästarna befann sig på rymmen och kunde snabbt få in hästarna. När hon mockade hittade hon en använd kondom.

”Då förstod jag ju att något hade hänt. Så då gick jag ut till stona och lyfte på svansarna och hittade glidmedel. Det är så sjukt så det finns inte”, säger ägaren till Nyheter 24.

Hästägaren polisanmälde händelsen och fick då höra att det skulle ha skett liknande händelser i andra stall i trakten.
”Men det har jag inte hört något om och det gör mig ju förbannad. Jag vill ju att andra hästägare ska få veta så de kan hålla extra koll på sina hästar”, säger hon till Nyheter 24.

I slutet av november polisanmälde en stallägare i Kallinge i Blekinge att två hästar tros ha utsatts för övergrepp. Stallägaren stötte på den misstänka mannen i stallet på kvällen, och mannen flydde från platsen då han upptäcktes. Polisen gjorde en teknisk undersökning  och mannen, som är okänd, misstänks för bland annat djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, skriver Nyheter 24.

I detalj:

Så säger djurskyddslagen

§ Det är förbjudet att genomföra sexuella handlingar med djur.

§ Till böter eller fängelse i högst två år döms den som bryter mot förbudet i 9 a § att genomföra sexuella handlingar med djur.

Omfattning
Statistik saknas på grund av att det inte finns en särskild brottskod. Flera brott ryms under brottskoden djurplågeri. Den tidigare Djurskyddsmyndigheten har försökt kartlägga användningen av djur för sexuella ändamål 2005 och 2007. I förarbetena till en ny djurskyddslag (SOU 2011:75) framkommer att 175 av 226 undersökta fall berörde hästar. Till följd av bevissvårigheter ledde  dock Inget fall till åtal, trots att många djur hade fått grova skador.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden