Sportnytt
24 februari 2019 13:29

Misstankar om EHV-virus under pågående norsk stortävling

InternationelltEn häst som deltog i de internationella klasserna på Norwegian Horse Festival i norska Lilleström har förts till djursjukhus då det fanns misstankar om att hästen kan ha EHV-virus. Tävlingarna fortsätter dock dock som vanligt.

Misstankar om EHV-virus under pågående norsk stortävling
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det var på fredagskvällen som en norsk häst med försvagat allmäntillstånd skickades från tävlingsplatsen i Lilleström till djursjukhus. Efter ytterligare undersökningar utförda på djursjukhuset misstänker veterinärerna att hästen kan ha EHV-virus.

Hästen deltog i de internationella klasserna.

På djursjukhuset visade den neurologiska symptom och milda andningsbesvär.

Prover är tagna och testresultaten kommer sannolikt i slutet av nästa vecka. Detta berättar arrangören i ett pressmeddelande.

Information till deltagare

Alla deltagare på tävlingen har fått information om händelsen och riktlinjer som bland annat handlar om att själva vara uppmärksamma på sina egna hästars allmäntillstånd. Det har också rådgjorts med FEI och tävlingsveterinärerna på plats i Lilleström om att tävlingarna ska fortsätta.

Hästarna som är på tävlingsplatsen hålls under veterinärers överinseende, och det har varit omfattande kontroller av hästarna både före och under tävlingen.

Den aktuella hästen är isolerad och hålls under uppsikt av veterinärer.

I Norge är de olika formerna av EHV inte anmälningspliktiga.

Smittan utbredd i Sverige

Flera stall i Sverige har fått det fruktade viruset på senare tid och det har handlat både om varianten som får dräktiga ston att kasta sina föl och den neurologiska varianten som kan vara dödlig.

Tävlingarna i Lilleström har flera svenska deltagare både bland ponnyerna och hästarna, bland annat Fredrik Spetz och Ebba Danielsson. Meetinget har haft både dressyr- och hoppklasser och avslutas i dag, söndag.

På Svenska Ridsportförbundets webbplats står det att ingen av de svenska hästarna som tävlar i Norge har stått uppstallade i närheten av den sjuka norska hästen. SvRF skriver också att de svenska hästar som har tävlat i Lilleström ska hållas isolerade när de kommer hem.

Ridsports samlade rapportering om EHV

Resultatlistor från tävlingen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden