Sport
8 september 2018 11:30
Ridsportplus

Mot Tryon: Därför drabbas inte hästarna av jetlag

SömnAlla som har flugit en längre sträcka och bytt tidszon vet att man kan vara sömnig och ur slag flera dagar efteråt. För VM-hästarna bör resan till USA inte vara något större problem på så vis – hästar drabbas nämligen inte av jetlag så som människor gör.

Mot Tryon: Därför drabbas inte hästarna av jetlag
Planet med alla hästar går in för landning i Charlotte, North Carolina. Foto: FEI/Tori Repole

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Människor har en dygnsrytm över 24 timmar. När vi förflyttar oss till en annan tidszon, anses att vi behöver en dag för varje timmas tidsförskjutning för att anpassa oss till de nya omständigheterna.

    Hästar däremot är bättre rustade för flygtransport över tidszoner. Deras sömnmönster liknar inte vårt. De sover i korta pass dygnet om, beroende på att de är flyktdjur som måste vara på vakt mot faror.

    De använder sig av ”power-naps” då de växlar djupsömnsfasen under en, två minuter med vakenhet. Totalt blir det cirka tre timmars sömn per dygn, fördelat på många små-stunder som bara varar några minuter var. Oftast sover de stående.

    Little Foal Having A Rest In Green Grass With Flowers
    Hästar sover ofta stående, men likväl är en tupplur i gröngräset mysigt. Foto: iStock

    Anpassar sig snabbt

    Det innebär att hästar kan sova som vanligt under flygturen, därför påverkas de inte särskilt mycket av en förflyttning över tidszonerna. De är visserligen känsliga för plötsliga förändringar i dygnets cykler av ljus och mörker, men de anpassar sig snabbt till den nya dygnsrytmen. Det finns många exempel på tävlingshästar som flyger många timmar och ändå tävlar några dagar senare med utmärkta
    resultat.

    Lång transport på väg kan störa hästar mer, eftersom de måste stå och ändra balansen hela tiden när fordonet ändrar hastighet eller svänger.

    Ett större problem vid flygresor med häst till USA är att hästarna måste stå i karantän på stall i tre dygn efter framkomst. Det innebär att de under denna tid oftast bara kan motioneras genom att ledas av sin hästskötare några gånger per dag. Inklusive flygresan blir det närmare fyra dygn av mycket begränsade möjligheter att röra sig, vilket ökar risken för kolik.

    Så flyger de svenska VM-hästarna

    Alla åker med flyg som avgår klockan 10.10 från Liège och landar klockan 13.30 (amerikansk tid) i Greenville, 7,5 mil från Tryon.

    • 2 september: Tre distanshästar
    • 4 september: Fyra dressyrhästar
    • 5 september: Fem fälttävlanshästar
    • 9 september: Paradressyrhästen Zenard
    • 12 september: Fem hopphästar

    9 timmar och 20 minuter är beräknad restid.
    42 timmar i stallkarantän väntar hästarna när de kommer fram till tävlingsplatsen.

    Med dressyrhästarna reser veterinär Rasmus Westgren och med fälttävlanshästarna veterinär Lisa Lidbeck. Enda svenska groom blir Tiia Kahru som reser med hopphästarna. Ordinarie groomar finns på plats i Tryon när hästarna anländer.

    Vissa fodermärken kan tas med från Sverige men det tillhandahålls även foder av Kentucky Equine Research som importerat dessa från Europa. Hö/ensilage får inte tas in i USA – hästarna äter det som tillhandahålls på plats.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden