Avel
13 mars 2016 07:30

Mycket för unga uppfödare

ńr du ung, intresserad av avel, men lite rådvill? Lugn, det finns många som hjälper dig på vägen.
I samband med Bruksprovet på Flyinge bjöd UngSWB in till årets Bruksprovsträff.

Mycket för unga uppfödare
Ung SWB bildades på initiativ av Emmy Leander. LottaGyllensten

Ungdomar och vuxna, både medlemmar och icke medlemmar, SWB-medlemmar som anmält sig till projektet uppfödarcoachen, gymnasieelever från Dille Gård naturbrulsgymnasium och medlemmar från Norskt Varmblod träffades på lördagen.
– Det finns ett stort intresse för att lära sig mer om avel och uppfödning, och det finns mycket kunskap att ta del av, säger Emmy leander, 19, sedan januari anställd på SWB med halva tiden inriktad på unga uppfödare.
– Med vår verksamhet visar vi att det finns hjälp att få, SWB ska vara en självklar förening för alla häst- och avelsintresserade ungdomar som vill lära sig mer. Vi vill sprida kunskap om avel och uppfödning, hjälpa till att skapa nätverk med erfarna uppfödare, unghästutbildare och domare. Precis som de unga hästarna är hästsveriges framtid så är också ungdomarna framtidens uppfödare, hästägare, ryttare och domare.

På förmiddagen satt deltagarna med hörlurar och fick genom kommentatorerna Maria Knutsson (gångarter) och Magnus Dyrendal (hoppning) en inblick i vad de ska titta på och hur domarna dömer.
– Efter det blev det lunch för alla 53 deltagare, berättar Emmy.
– Vi delade upp oss i två grupper, de äldre åt tillsammans med domare Marie Knutsson, SWBs ordförande Olle Kindberg, SWBs VD Helén Uddefors, Monica Björkdahl och Eva Salomon från SWBs styrelse.
– De yngre tillbringade lunchen med domare Magnus Dyrendahl. Under lunchen diskuterades vilka ston som är lämpliga att avla på och vilka hingstar man ska välja. Efteråt lyssnade vi på paneldebatt under Agria-timmen och därefter fick de som ville chans att prata avelsrådgivning direkt, med SWBs domare Marie Knutsson och Magnus Dyrendahl.
_ Den här träffen har vi årligen i samband med Bruksprovet…

Ung SWB anordnar i år, för andra året i rad, Ung Avelscup 2016. Det är en tävling för alla naturbruksskolor och i år får tolv skolor besök, från norr till söder, och det hålls en träningsdag för eleverna. Med hjälp av domare från SWB så kommer de gå igenom de praktiska momenten häst vid hand, löshoppningsbedömning och exteriörbedömning. I höst kommer det hållas två regionala finaler, en i region mitt och en i region syd.
– Vi vill väcka ett intresse bland gymnasieelever och sprida mer kunskap om avel och uppfödning. Att bedöma och visa hästar har man nytta i alla sammanhang, allt från när man ska köpa en ny häst till när man ska visa sin 3-åring på treårstest.

Det finns också VM för unga uppfödare. 2013 anordnades det i Sverige på Bollerup och 2015 deltog Ung SWB med två lag under Young Breeders VM i England. Tävlingen består av fyra delmoment; visa häst vid hand, exteriörbedömning, löshoppningsbedömning och ett teoritest. Man tävlar både individuellt och lagvis.
– Young Breeders är väldigt stort och utvecklat, speciellt i Tyskland, Belgien, Holland och Nederländerna. Det är häftigt att man har skapat ett så stort tävlingsmoment som VM av de här grenarna, det blir en rolig morot för alla som vill bli bättre på att bedöma och visa hästar. Det krävs ju inte heller att man är en duktig ryttare och har en fin tävlingshäst, utan öppnar dörrar för att tävla på ett andra sätt, säger emmy.
Den 9 april anordnar Ung SWB en utbildningsdag på Strömsholm i samarbete med SH, Svenska Hästavelsförbundet. I maj blir Flyinge på nytt träffpunkt för de unga häst- och avelsintresserade, och framtidens blivande uppfödare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden