Hoppning
26 juli 2019 15:23

Sverige vinner Nations Cup – följ Ridsports liverapportering här

Uppdaterad 18:36Nu har Nations Cup-hoppningen i Hickstead dragit igång och Sverige ligger i ointaglig ledning. Här hittar du allt du behöver för att följa tävlingen.

Sverige vinner Nations Cup – följ Ridsports liverapportering här
Fredrik Jönsson var först ut av de svenska ryttarna med Cold Play (arkivbild) Foto: Roland Thunholm

Omgång sex av hoppningens Nations Cup rids under fredagen i brittiska Hickstead. För Sveriges del är detta tredje gången som det samlas poäng, och det finns möjlighet för avancemang i serien.

Banan i Hickstead har ritats av Paul Connor och består av tolv hinder med femton hopp. Nationshoppningen rids över två rundor med en avslutande omhoppning om två lag hamnar överst med lika många fel.

18:36: Rolf-Göran Bengtsson väljer att starta Oak Grove’s Carlyle. Det ser strålande ut men blir ett tramp i vattengraven, och strax därefter väljer Rolf att utgå. Ingen anledning att slita på hästen, men så klart härligt att få delta i tävlingen när man ändå är på plats.

18:34: Kampen om övriga placeringar fortsätter. Storbritanniens Ben Maher sätter sin andra felfria runda med Tic Tac, men britterna har haft en tuff dag och slutar på totalt 28 fel. Tyskland slutar på 21 fel, lika många får Brasilien när fjärde ryttaren Pedro M Jjunqueira rider felfritt med C’est Dorijke. USA slutar på 20 fel, Italien på tio fel. Irlands Paul O’Shea sätter sin andra felfria runda med Imerald van’t Voorhof och Irland slutar därmed på åtta fel och tar andraplatsen. Även Belgiens Yves Vanderhasselt rider felfritt på Jeunesse vilket ger Belgien totalt 16 fel.

18:13: Med en enorm press på sina axlar rider Peder Fredricson in i arenan med Zacramento. Och de gör det, sätter sin andra nolla och de är i en ointaglig ledning. Sverige har vunnit Nations Cup i Hickstead!

18:09: Michael Jung sätter en välbehövlig nolla för Tyskland med Fischerchelsea, men annars blir det inga felfria rundor när det är dags för Sverige igen – blir det en felfri ritt står det klart att Sverige vinner trots att alla fjärderyttare återstår.

17:50: Det blir en touch på B-hindret i trekombinationen, men bommen ligger kvar för Angelie von Essen och Luikan Q. Lugnt och säkert sätter hon sin andra felfria runda, och Angelie strålar av lycka när hon rider ut från banan. Sverige i fortsatt ledning på noll fel, Irland tvåa med fyra fel och Italien trea med fem fel när det är dags för tredjeryttarna.

17:48: Två ekipage på raken blir uteslutna. Tysklands Johannes Ehning får inte sin häst över vattengraven, och Brasiliens Fransisco Jose Mesquita Musa får inte sin häst genom trekombinationen. Ingen andraryttare i andra omgången har ridit felfritt när det är dags för Sverige igen.

17:29: Fredrik Jönsson och Cold Play touchar bara trean, men den här gången är turen inte med dem – bommen faller. Cold Play är i rejält i flera hinder men där ligger bommarna dessbättre kvar, och vattengraven går prima även denna gång. Fredrik rider ut från andra omgången på fyra fel. Sverige i fortsatt ledning när det är dags för de andra ryttarna i andra omgången.

17:25: Först ut i andra omgången är Tysklands Marcus Ehning, som sätter ytterligare en felfri runda med Comme il Faut, trots snubblande nära att få ett vattentramp. Italiens Massimo Grossato rider sin första nolla på Lazzaro Delle Schiave. Irland fortsätter leverera och Anthony Condon sätter sin andra felfria runda med SFS Aristo när Sverige ska ut med sin första ryttare i andra omgången.

17:11 Nu kommer information om vad som hänt med brittiska Amanda Derbyshire efter omkullridningen. Hon har förts till sjukhus för sina skador i ansiktet, men det rapporteras inte vara något allvarligt. Dock kan hon inte rida andra omgången, så Storbritannien får förlita sig på sina tre övriga ryttare i laget.

16:57: Irlands sista ryttare Paul O’Shera sätter lite press på Sverige tillsammans med Imerald van’t Voorhof och levererar en felfri runda. Irland går därmed in i omgång två med fyra fel i bagaget. Även Belgiens Yves VanderhasseltJeunesse rider felfritt och nationen slutar på fyra fel efter första omgången. Storbritannien har haft en tung omgång men sista ryttaren Ben Maher räddar nationens heder lite och sätter en nolla med Tic Tac. Italiens Bruno Chimirri nollar på hinder men drar på sig ett tidsfel med Tower Mouche, vilket betyder fem fel för Italien in i andra omgången. Sverige i ledning på noll fel med Irland och Belgien som delade tvåor strax bakom på fyra fel inför andra rundan, där Sverige i sin ledarposition kommer att starta sist.

16:40: Eftersom Sverige är i ohotad ledning i första rundan och det inte spelar någon roll vilket resultat Rolf-Göran Bengtsson och Oak Grove’s Carlyle gör, så meddelar det svenska lägret att Rolf-Göran står över sin första runda.

16:37: Brasiliens Thiago Ribas da Costa sätter en felfri runda över hinder på Lady Unexpected, men drar på sig ett tidsfel. Fälttävlansmästaren Michael Jung gör Nations Cup-debut i hoppning och bjuder på en hisnande runda med Fischerchelsea, som slutade på fyra fel men var ett minst sagt uppfriskande inslag i tävlingen. Andra felfria ryttaren i tredje rundan blir USA;s Catherine TyreeBokai, och inga andra ekipage går felfritt runt. Det betyder att Sverige kommer att gå in i andra omgången som ledare på noll fel, oavsett vad alla fjärderyttare kommer att prestera i första omgången.

Peder Fredricson Zacramento Mexico City
Felfritt även för Peder Fredricson och Zacramento (arkivbild) Foto: Stefano Grasso/GCL

16:22: Sveriges tredje ryttare ut är Peder Fredricson Zacramento. Med full koncentration tar sig Peder an banan och det ser säkert ut. Lite tight över vattengraven, men marginalerna är på Peders sida. Och – helt makalöst – Sverige sätter sin tredje nolla och kommer gå in i andra omgången med noll fel oavsett hur det går för sista ryttaren i laget.

16:15: Utöver Angelie von Essen var det bara Italiens Riccardo PisanoChaclot som lyckades nolla i andra rundan. Det betyder att Sverige är den enda nationen som har levererat två nollor. Eftersom sämsta resultatet får räknas bort är det dock en hel rad länder som ligger i ledning på noll fel inför tredje rundan: Irland, Sverige, Brasilien, Belgien, Tyskland och Italien.

Angelievonessen.jpg
Angelie von Essen har haft fina framgångar med Luikan Q, nu nollade de första rundan av Nations Cup i Hickstead. Foto: Roland Thunholm/Privat

15:59: Angelie von Essen går ut som andra ryttare för Sverige med Luikan Q. Ekipaget ger intryck av att gå lite långsamt, men inför vattengraven driver Angelie på rejält och Luikan hoppar av en bra bit från vattnet, men klarar det utan tramp. Det blir ett klonk i B-hindret i kombinationen, men bommen ligger kvar. Felfritt även för Angelie, och stor glädje i svensklägret.

15:54: Inget besked har lämnats om Amanda Derbyshire, men nu är tävlingen igång igen. Italien går ut som sista nation och deras första ryttare lyckas inte nolla. När alla nationer ridit sina första rundor är Irland, Sverige, Brasilien, Belgien och Tyskland i ledning med noll fel.

15:48: Tävlingen har fortfarande inte kommit igång och såväl ryttare, groomar och volontärer ser förvirrade ut. Aktiviteten har avstannat på framhoppningen och alla väntar på ett besked om vad som hänt Amanda Derbyshire.

15:36: Nollorna fortsätter trilla in i klassen. Brasiliens Felipe AmaralGermanico I, Belgiens Jos VerlooyIgor och Tysklands Marcus EhningComme Il Faut levererade alla en varsin felfri runda. Även Storbritanniens Amanda Derbyshire red felfritt med Roulette BH ända fram till vattengraven, där hästen trampar i rejält och faller handlöst i gräset med ryttaren efter. Amanda tog sig för ansiktet och tävlingen är tillfälligt avbruten, vi inväntar information om vad som händer.

När Fredrik Jönsson rider in på banan som första svenska ryttare har Irlands Anthony Condon precis inlett tävlingen på bästa tänkbara sätt med en snabb och felfri runda på SFS Aristo. Cold Play ser pigg ut och ser ut att ta sig an hindren med ett glatt humör. Vattengraven går finfint och Fredrik sätter en säker nolla, inte lika snabbt som Condon, men väl inom tiden som verkar väl tilltagen.

I Sveriges lag rider:

  • Fredrik JönssonCold Play (OLD f-08 e Contendro I-Argentinus, uppf Anneken Guido)
  • Angelie von EssenLuikan Q (AES val f-09 e Luidam-Kannan, uppf Dave Murray)
  • Peder FredricsonZacramento (SWB val f-05 e Cardento-Cortus, uppf Björn Mattsson)
  • Rolf-Göran BengtssonOak Grove’s Carlyle (HOLST val f-08 e Casall-Corrado I, uppf Sofino S.C Vith)

Start- och resultatlistor
Startlista Nations Cup
Liveresultat Nations Cup
Banskiss
Livesändning
Ställning Nations Cup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden