Sportnytt
4 maj 2018 08:01

Nations Cup genomförs trots herpessmittan

VirusDet pågående utbrottet av en dödlig herpessmitta på hästar i Danmark och Frankrike stoppar inte flera inplanerade tävlingar.

Nations Cup genomförs trots herpessmittan
Snor och feber är några av symptomen när en häst blir sjuk i kvarka. Foto: Jeanette Flensburg

De internationella dressyrtävlingarna med FEI Dressage Nations Cup i danska Uggerhalne den 23-27 maj och i franska Compiegne, Frankrike, den 17-20 maj  genomförs om inget oförutsett inträffar. Det här berättar Svenska Ridsportförbundet på sin webbplats.

Även de internationella körtävlingarna i danska Dorthealyst denna helg kommer att köras med flera svenska kuskar på plats.

I Danmark, främst på Fyn, har flera hästar insjuknat av herpesvirus och flera hästar har dött. Detta har Ridsport berättat om de senaste dagarna. På grund av smittan har bland annat DWB skjutit fram sitt evenemang för unga hopphästar hos Stutteri Ask till augusti, en ponnyutställning på Fyn har ställts in och likaså en utställningskurs på södra Jylland.

Danska Ridsportförbundet informerar om smittan på sin webbplats och uppmanar den som planerar att åka och tävla att ha ordentligt koll på sin häst för att hindra ytterligare smittspridning. Det handlar bland annat om att ta febern på sin häst dagligen i tio dagar innan avresa.

I Frankrike har veckans trestjärniga internationella dressyr i Saumur och flera andra tävlingar ställts in sedan fall av EHV-1 och närbesläktade EHV-4 har rapporterats.

Ett stort gäng svenska hoppryttare tävlar i helgen i franska Fontaineblaeu. Där kräver arrangören uppvisade av hälsointyg vid urlastning. Enligt uppgift ska det inte finns sjuka hästar i områdena kring de här tävlingsplatserna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden