Annons från NAF Sweden

Fodertips: Från sommarbete till stall

FoderNu är de flesta hästar inne från betet och med det följer nya rutiner. NAF Sweden bjuder på vinterns bästa recept för god tarmhälsa.

Fodertips: Från sommarbete till stall

Detta är en annons från NAF Sweden.

Kate Hore RNutr (djur). Senior Nutritionist på NAF:
Många hästar har under sommaren njutit av lång tid ute på bete, men under vintern behöver de istället spendera mer tid inne i stallet. Vad kan vi som hästägare göra för att genomföra denna förändring och se till att hästarnas hälsa och vitalitet hålls god under de kalla, mörka månaderna vi har framför oss?

Den första viktiga aspekten är att hantera nya rutiner och förändringar på ett säkert och effektivt sätt. En av de viktigaste grundreglerna är att förändringar i foder bör ske gradvis. Minsta plötslig förändring kan leda till katastrofala störningar i tarmflorans stabilitet (bakterier, jästsvampar och protozoer) som är så viktig för matsmältning, immunförsvar och allmän god hälsa. En störning i tarmfloran kan resultera i olika grader av negativa resultat, från lätt diarée till akut kolik. Därför är det viktigt att vi ger hästen bästa förutsättningar att vidhålla en god magtarmbalans.

Försök att gradvis öka hästens tid inne i stallet, både för att ge hästen tid för omställningen av foder liksom den psykiska omställningen av att vara kortare tid i hagen. För optimal magtarmbalans bör vi spegla hästens naturliga letande efter mat, vare sig hästen är ute eller inne i stallet. Ett sätt att öka tiden för intag och samtidigt minimera spillet av grovfoder, är att använda sk ”slowfeeding” hönät eller ”Hay Saver” på golvet. Undvika gärna att lägga grovfodret direkt på marken i hagen eller i boxen, då det snabbare äts upp och ofta blir intrampat i hästens bädd.

Fiberrik diet för god hälsa och värme

Den största delen av hästens diet bör vara fiberbaserat foder, huvudsakligen från hö, hösilage eller torkad lusern.
– Försök att minimera givan av stärkelserikt foder, då forskning i allt större grad visar på att intaget av stärkelserikt foder förknippas med en högre förekomst av problem såsom; magsår, fetma, fång och negativa beteenden, säger Kate Hore, Senior Nutritionist på NAF.  Vet du att matsmältningen av fibrer avger dubbelt så mycket kroppsvärme som matsmältningen av spannmål? Så en högfiber diet är det bästa sättet att hålla din häst varm i vinter.

Bales White Bigstock--192592873
Största delen av hästens diet bör vara fiberbaserat foder, huvudsakligen från hö, hösilage eller torkad lusern. Foto: Naf Sweden.

Den enorma och varierande tarmfloran i hästens grovtarm arbetar mest effektivt i en stabil miljö. Plötsliga förändringar leder till matsmältningsbesvär såsom ökningar av tillväxten av skadliga bakterier och konsekvenserna av detta. Detta är varför det är så viktigt att göra alla förändringar i kosten och all hantering görs gradvis.

Förse hästen med stabil mag- och tarmflora

Genom att se till att vi håller oss till foder med högt fiberinnehåll och av god kvalitet kommer vi att hjälpa till att stabilisera grovtarmen. Som förstärkning kan man ge tillskott som förbättrar smältbarheten hos fodret just genom att gynna tarmfloran i grovtarmen. Leta efter en produkt som innehåller levande probiotisk jäst. I Europa finns det bara en levande probiotika som är lagliga att ge till häst och det är jäst, Saccharomyces cerevisiae, vilket du kan se specificerat på produktens etikett. På etiketten bör även “cfu”-antalet finnas med, vilket betyder colony forming units och helt enkelt visar hur mycket jäst produkten innehåller.

Det är också rekommenderat att se till att tillskottet innehåller prebiotika, såsom oligofruktos eller fruktosoligosackarider. Prebiotikan fungerar som en effektiv energikälla för probiotikan och dessa två är därför bra att kombinera för att ge maximal kapacitet hos probiotikan.

Som ytterligare stöd för en hälsosam magtarmhälsa bör du leta efter produkter som innehåller naturlig antacida.

De senaste åren har vi blivit mer och mer medvetna om matsmältningsproblem högre upp i magtarmkanalen i form av magsår. Typiska symptom är försämrat hull, lös avföring, dålig pälskvalitet och oförmåga att komma till ro i stallet och under arbete. Om du misstänker att din häst har magsår kan en veterinär ställa diagnos genom att göra en gastroskopi och vid positivt resultat för magsår, ge behandling för detta, vanligtvis med omeprazole, ett protonpumpshämmande läkemedel.

Experter är överens om att magsår tenderar att återkomma efter avslutad behandling, såvida inte förändringar gällande hästens diet och hantering genomförs. Exempel på detta är att öka intaget av fibrer och att identifiera stressutlösande faktorer. Som stöd för en hälsosam magtarmhälsa bör du leta efter produkter som innehåller naturlig antacida, ämnen som neutraliserar magsyran, såsom kalciumkarbonat, bikarbonat eller mineralabsorberande ämnen till exempel bentonitlera. Genom att välja ett tillskott som ger stöd genom hela mag-tarmkanalen har man bäst chans att främja en bra matsmältning hos hästen under vinterns utmaningar.

Vinterns recept för god tarmhälsa

Sammanfattning

  • Förändringar i foder bör ske gradvis.
  • Optimera hästens naturliga letande efter mat.
  • Grovfoder, toppat med högfibrigt kraftfoder då det behövs, och tillskott för magtarmbalansen. Här ger GastriAid ett stabilt stöd för överskott av magsyra, stöd till grovtarmen via pre och probiotika och bra förutsättningar till regelbundna tarmrörelser.

Gastriaid-600x250-se

Denna artikel är en annons med innehåll från NAF Sweden och ej en artikel av Ridsport.

Annons från NAF Sweden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden