Annons från Bucas

Jens Fredricson möter Bucas

EXPERTENI den här intervjun med Bucas delar Jens med sig av sina insikter och erfarenheter om vad som krävs för att vara en professionell ryttare, vilka hästar han rider och hans mål för 2023. So saddle up and let's dive in!

Jens Fredricson möter Bucas

Bucas är mycket stolta över att stödja professionella idrottare och stjärnor inom ridsportens värld, genom framgångar i showringen och många mästerskap har vi sett Jens Fredricson kliva fram till toppen av sitt område. Hans kärlek och respekt för hästar och hans disciplin för sporten har gett fantastiska prestationer, bland annat ett VM-guld för Sverige i laget 2022 och FEI World Jumping Championship i Herning.

”Jag har alltid hållit på med hästar, det är en livsstil för mig och jag säger alltid att om du älskar det du gör behöver du inte arbeta en enda dag.”

Jens Fredricson

 

Hur förbereder du dig inför en tävling?

Varje dag gör vi markarbete med hästarna oavsett om de ska till en tävling eller inte. Jag funderar på vilken typ av tävling det är, finns det en viss banläggare som har speciella hinder eller speciella linjer som de använder eller vatten som de gillar att ha med, och jag tränar på det jag tror kan dyka upp. Bucas Coolers är mycket viktiga på tävlingarna, både Power Cooler och Shamrock Cooler. De är bra när hästskötare har bråttom mellan olika klasser, de kan tvätta av hästen, sätta på täcket och göra nästa häst klar. När hästen rullar eller lägger sig ner fastnar inte strö på utsidan av täcket, vilket gör det lättare för hästskötaren när han eller hon städar i slutet av dagen.

Vilket är det bästa ögonblicket du har upplevt i sadeln?

Segern i Grand Prix i Falsterbo, vår hemmatävling, med Lunatic. Det var verkligen ett fantastiskt ögonblick för mig men också för vår hemmapublik, det var definitivt ett av de bästa minnet för mig som ryttare.

Jag älskar en stor gräsbana med mycket traditioner. Dublin Horse Show är en av mina favorittävlingar på grund av den stora utomhusbanan och alla traditioner som följer med den. Den här månaden åker vi till Rom till Piazza di Siena, och vilken vacker gräsarena med traditioner att rida på. Dessa utomhustävlingar med tradition gillar jag verkligen mycket.

Vilken Bucas-produkt kan du inte leva utan?

Utan tvekan utomhustäcke, särskilt Irish Turnouts. Jag älskar att ha mina hästar ute året runt, om möjligt, men särskilt på vintern, så när vi går ut med deras Irish Turnouts 300 kommer de alltid in tillräckligt varma och torra. Deras pälsar ser bra ut, och det gillar jag verkligen. Jag tycker att det är en Bucas-produkt som alla borde äga.

_dscrb5019

Om du inte var professionell ryttare och inte hade något med hästar att göra, vad skulle du vilja vara?

Jag tror att jag fortfarande skulle välja något inom sporten. Som en tränare inom sportvärlden, kanske en fotbollstränare…… för Manchester United!

Bästa hästen du någonsin har ridit?

Helt klart Markan Cosmopolit. Det är alltid svårt att jämföra dem, men när man har en häst som Cosmopolit som var dubbelnolla i Aachen, dubbelnolla i Spruce Meadows, trea i världscupfinalen och hjälpte det svenska laget att vinna guld i VM, så är det helt klart en fantastisk häst.

Han är verkligen en mångsidig häst, tidigare har jag haft hästar som skulle passa inomhus och vara supersnabba och smidiga att vända i trånga inomhusarenor, men som inte utmärkte sig på utomhustävlingar, och vice versa. Cosmospolit är dock otroligt mångsidig, han kan lätt förlänga sitt steg för de stora galoppbanorna i Aachen och sedan kunna korta av för de snäva tekniska banorna i inomhustävlingar. Du skulle faktiskt kunna använda honom för Derbybanor eller Puissance, han är en så fantastisk häst som älskar sitt jobb!

Cosmospolit var ursprungligen en skolhäst på Strömsholm, det är en skola där instruktörer lär sig att bli instruktörer, så deras ridkunskaper är mycket goda. Men för att utbilda eleverna måste hästarna klara av en massa aktiviteter och han var bara lite för vass för att fortsätta göra det jobbet, så när han var 6 år fick jag en ägare att köpa honom så att jag kunde utbilda honom vidare. Han var alltid en trevlig häst för eleverna att arbeta med, men han stack inte riktigt ut från mängden när han utförde det här jobbet, så det är en trevlig historia att en häst som var en normal skolhäst och som nu anses vara en av de bästa hopphästarna i världen.

När du provar hästar, vad är det du letar efter för egenskaper?

Jag föredrar att skaffa en sexåring på hösten – augusti/september/oktober. Det passar mig bra, jag kan bygga upp en relation under de lugna vintermånaderna och vet exakt vad jag ska sikta på följande vår. Tidigare brukade jag alltid rida de yngre hästarna, nu i min ålder föredrar jag om de är lite äldre och inte så dumma!

Jag gillar när de tänker på språnget, att de använder sin hjärna när de hoppar och när de är smarta. Försiktig och smart med en bra galopp och att man kan känna att de har ett bra sinne och temperament när det gäller hoppning. Och naturligtvis hjärta att hoppa, jag bryr mig inte så mycket om att ha den perfekta tekniken när de hoppar. Det handlar verkligen om att de är smarta, har ett stort hjärta och vill hoppa, det är vad jag anser vara de viktigaste egenskaperna.

Vilken häst som du inte äger eller rider skulle du vilja tävla på en tävling?

Svår fråga! Det finns säkert några freaky hästar som skulle vara trevliga att tävla men H&M All In innan han drog sig tillbaka från sporten! Han skulle vara min favorit tror jag, jag har ridit honom tidigare hemma och han var så välskolad och en fantastisk häst.

Vilken var din första Bucas-produkt?

Ett täcke för inomhusbruk – Bucas Quilt. Jag älskar att utetäckena bara kan läggas ovanpå, och hästarna kan gå ut och när de kommer in kan vi bara ta av det övre täcket och de är nöjda i sina stall. Jag älskar verkligen de magnetiska förslutningarna fram också, det gör det lätt att stänga dem, fantastiska täcken!

Vilka är målen för i år?

Jag har som mål att försöka bli så bra som möjligt, jag ska rida i Rom, La Baule, Aachen och Falsterbo. Sedan får vi se om jag åker till Europamästerskapen i Riesenbeck eller Spruce Meadows för Masters. Normalt sett sker laguttagningen till EM efter Falsterbo, så då vet vi vad målet är i slutet av sommaren!

Bucaslogotransparent
Annons från Bucas
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden