Källquist Equestrian

Rodrigo Pessoa: Varför close contact är viktigt

ClinicUnder april månad besökte Rodrigo Pessoa Sverige för att hålla clinics och vi på Källquist Equestrian tog självklart tillfället i akt för en intervju med världsstjärnan.

Rodrigo Pessoa: Varför close contact är viktigt

Rodrigo Pessoa har tävlat sedan nio års ålder, han var då alltid den yngsta startande. Något han anser har varit en del av hans enorma framgångar då det gav honom rutin så tävlandet blev något naturligt. Trots att han började tävla vid så pass ung ålder anser han inte att han någonsin upplevt press ifrån sina föräldrar utan han framhåller istället sin far, Nelson Pessoa, som den absolut bästa tränaren.

Rodrigo själv har en ödmjuk inställning till sina framgångar och säger att hans främsta kvalitet är tur. Framgång tenderar dock inte att föda sig själv, så vad gör Rodrigo som inte vi alla gör?

Pessoa_qt7b0784
Det är en levande varelse och ingen bil! Det tar tid, men när man är ett med hästen når man framgång.

Att alltid ha i åtanke att hästen inte är en maskin utan i grund och botten ett stäppdjur varav sporten därmed innebär mycket hårda ansträngningar för hästen. Hur kan man då hantera det faktum att hästen inte är gjord för de ansträngningar som vi människor erfordrar av dem? Svaret är mycket enkelt – att ha en plan som inbegriper vila och tid för återhämtning för hästarna.

Kanske är det just familjen Pessoa´s filosofi om ”bli ett med hästen” som fick Nelson Pessoa att ta fram en av världens mest sålda ponnysadlar, Pessoa Rodrigo.

Rodrigos kärlek till hästar går inte att ta miste på. Han påpekar vikten av att arbeta för att få en så god kontakt med hästen som möjligt och att hela tiden sträva efter att bli ett med den. Att ha tålamod anser han är en mycket viktig komponent då hästen är en levande varelse som omöjligtvis kan förstå oss om vi inte har just tålamod och är mycket noggranna i vårt sätt att förklara saker för den. Kanske är det just familjen Pessoa´s filosofi om ”bli ett med hästen” som fick Nelson Pessoa att ta fram en av världens mest sålda ponnysadlar, Pessoa Rodrigo. Detta redan när Rodrigo var nio år, en close contact-sadel speciellt framtagen för de yngre ryttarna. Detta blev sedan starten på det numera starka varumärket Pessoa som har en gedigen historia av samarbete med Källquist Equestrian.

Pessoa_qt7b0967
Att känna din häst väl är det bästa du kan göra för att förebygga skador”, säger Rodrigo.

Enligt Rodrigo råder det nu mycket hård konkurrens i sporten. Den har blivit väldigt teknisk och ryttarna är såväl skickliga som i god fysisk kondition, och det råder hård konkurrens om de bästa hästarna. Men vad är det egentligen världsstjärnan själv vill se när han letar efter hästar? Han anser att det är självklart att en häst ska vara försiktig och ha scope men det absolut viktigaste enligt Rodrigo är hästens intelligens då det är den han arbetar med. Hur väl den förstår och hur den rättar sina misstag.

Många av oss minns nog Rodrigos framgångar med den till synes svåra hingsten Baloubet du Rouet (SF, hingst, f 1989, e Galoubet A-Starter, uppf Louis Fardin) som även blivit en av tidernas främsta avelsmatadorer. Men den häst som Rodrigo själv tycker ha satt djupast spår i såväl honom som hans karriär är irländaren Special Envoy som enligt Rodrigo ”satte mig på kartan”. Pessoa_qt7b0589

Nelson anser att en av de viktigaste sakerna för den unga ryttaren är att rida i en välbalanserad sadel. Han utformade den här modellen för sin son, Rodrigo, under hans tidiga karriär som ponnyryttare och än idag är det en idealisk sadel för dom unga, tävlingsinriktade ryttarna.

 

Pessoa_sadel-pessoa-rodrigo-amo

 

Sadel Pessoa Rodrigo Amo: En ny fantastisk hoppsadel – en close contact i världsklass. Tillsammans med Pessoas sadelmakare och några av landets mest välrenommerade sadelutprovare har vi utvecklat en sadel som kombinerar fördelarna från våra bästa sadlar. Rodrigo Amo bygger på tidigare Pessoamodeller men har fått bredare kanal, mjukare säte och bredare något längre bossor, vilket ger större frihet för manken. Rodrigo Amo har smal midja och djupare säte, vilket gör att ryttaren kommer närmare hästen. Infettat kvalitetsläder med bra grepp. Två olika knäblock medföljer sadeln. Storlek: 16,5″, 17″, 17,5″ Svart och brun.

Pessoa_gen-x-elite-pony

Sadel Pessoa Gen-X Elite Pony: Vår mycket populära ponnysadel med djupt säte och längre kåpor. Avtagbara främre och bakre knäblock. De flesta ponnysadlar är en mindre version av en vuxen sadel, vilket gör att sadelns midja ofta blir för bred till barn. Rodrigos far designade därför denna sadel till sin son. Finns både med AMS eller Byflex paneler. Storlek: 15″, 16″ (15″ endast med AMS)

Pessoa_kallquist_katalog_2019_ny-5

 

Mer om Källquist Equestrian hittar du här.
Följ oss på Instagram

Källquist Equestrian
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-