Debatt
2 februari 2015 11:42

Marie Kjellberg: Nej tack LRF

KrönikaSverige är ett av Europas mest hästtäta länder. Samtidigt finns stora problem med svarta pengar, dåliga arbetsrättsliga förutsättningar, låga löner och både farliga och tunga arbetsuppgifter.

De flesta hästmänniskor fokuserar på Sporten, som är det som syns mest utåt. Blanka hästar som springer fint eller hoppar höga hinder. Näringen, alltså företagen, har utvecklats och vuxit fram i skuggan av Sporten och de senaste 40 åren femdubblats. Helt utan subventioner eller riktade satsningar.
Ridskolebranschen är en brokig bransch där det i dag finns många olika alternativ och inriktningar att välja på, i synnerhet runt storstäderna. Det finns både privata och föreningsdrivna ridskolor, och de söker samma elever. I vissa kommuner finns idag fler privata ridskolor än föreningsdrivna. Trots detta har de väldigt olika förutsättningar. De privata får klara sig på sina egna intäkter, de föreningsdrivna drivs med driftsbidrag, investeringsbidrag och ibland t.o.m hästbidrag. Detta är ett dåligt exempel på hur en kommun genom sina bidrag kan snedvrida konkurrens. Kommunerna å sin sida satsar gärna stora summor på investering- och driftsbidrag till föreningsdrivna ridskolor och är glada för att de i sin statistik uppnår en mer jämställd fördelning av resurserna till idrotten.
En privat ridskola är en liten företagare som själv investerar i en anläggning och försöker driva sin verksamhet professionellt. I ett flertal kommuner i Sverige finns alltså små företag som tvingas konkurrera med föreningar med offentliga subventioner och som kanske inte heller alltid följer arbetsrättsliga eller fackliga avtal för sin personal. Detta pågår idag 2015 i Sverige. Det är få kommuner som ställer krav på föreningar att följa arbetsrättsliga regler och fackliga avtal för anställd personal om de ska få bidrag, subventioner och investeringar. Det är inte heller många fotbollsföreningar som har fast anställda fotbollstränare som står på kvällarna och håller träningar. Det är också ont om privata fotbollsföretagare som investerar i egna anläggningar.
Extra delikat blir det när en ridskoleförening med kommunala bidrag också hyr ut stallplatser till privathästar. Personal samutnyttjas och man kan hålla låga priser. Hur stor effekt detta har haft över tid på hästnäringen och marknaden för stallhyror skulle vara intressant att veta. Med en enkel kalkyl som tar hänsyn till investering, lön och avskrivning är det enkelt att räkna ut vad en stallhyra i ett storstadsområde borde ligga på.
Hur har det blivit såhär? Sett ur nationell synvinkel är hästnäringen en näring som de senaste 40 åren vuxit fram och femdubblats i skuggan av Sporten. Sporten har varit organiserad men hästnäringen har inte varit organiserad. Det är Sporten som hänger på väggarna i alla barn- och tonårsrum. Ridsportförbundet företräder Sporten men är den aktör i samhället som tagit på sig rollen att företräda ”näringen”. Ridsportförbundet är en organisation som endast företräder ideella föreningar, en sorts ridning, inte islandshästar inte westernhästar mfl. Inriktningar. Dessutom öppnar inte Ridsportförbundet för privata ridskolor och tävlingar. Det offentliga har samtidigt levt i den villfarelsen att Ridsportförbundet har företrätt näringen. Det är inte hela sanningen.
År 2015, i det moderna landet Sverige bejakar vi mångfald och det finns en lag som ska förhindra snedvriden konkurrens. Under 2014 har LRF och Ridsportförbundet slagit sina påsar ihop och vill att kommunerna ska satsa ännu mer pengar på stora kommunala ridsportanläggningar? Vad hände med näringen? Det är hög tid att Ridsportförbundet öppnar upp för mångfald inom hästvärlden, för privata ridskolor och privata tävlingar. Att LRF skulle prioritera ideella föreningar och prioritera Ridsportförbundets intressen är en besvikelse för många av oss som representerar näringen.
Kommunerna vill bidra till samhällsnytta. Inom hästvärlden finns alla möjligheter att bidra till samhällsnytta för såväl föreningar som företag som t.ex. skolbarnomsorg, fritidsgård, grön rehab, daglig verksamhet, arbetsmarknads- och integrationsprojekt men inte ren drift eller investering i den mån det finns privata aktörer lokalt. Det är dags att se verkligheten inom hästnäringen, inte bara det som finns på hästplanscherna.
Vad kommer att hända med hästnäringen? Mitt företag har just fått en faktura på 5000 kr från LRF för att vara medlem ett år till. Ridsportförbundet vill inte att vi ordnar tävlingar, hade vi drivit en privat ridskola hade vår personal inte varit välkomna till Ridsportförbundets fortbildningar för utbildade ridlärare. Det känns som ett hån.
LRF har just förlorat en hästföretagare som varit medlem i väldigt många år.

Maria Kjellberg
Hästföretagare

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden