Distansritt
20 juli 2020 11:20
Ridsportplus

”Nöjd med att vi kunde bevisa 
att detta var horse abuse”

AvstängningAvstängningen av en distansryttare i 20 år skapade rubriker även utanför hästvärlden. Och det var en svensk jurist som stod för bevisbördan. Vi talar med Anna Thorstenson, Legal Counsel på FEI, om den historiska avstängningsdomen mot distansryttaren.

”Nöjd med att vi kunde bevisa 
att detta var horse abuse”
Sedan 2016 har Anna Thorstenson jobbat som anti-doping manager och juridisk rådgivare på FEI. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Anna Thorstenson är legal counsel på FEI. Hon samlade bevismaterial under flera år och kunde presentera tunga fakta som resulterade i rekorddomen mot distansryttaren Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi från Förenade Arabemiraten. Själv hävdar hon att det är hennes tävlingsinstinkt från skidåkning och hoppning som gett henne ett driv att verkligen vilja vinna de fall hon tar upp.

    Redan från dag ett på FEI, där Anna Thorstenson började 2016, har hon försökt förändra hur organisationen arbetar med antidopning och hästvälfärd. Den svenska synen på detta har hon i ryggraden, precis som FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström, som hon arbetar tätt tillsammans med.

    Hur gick arbetet till med det här speciella fallet?
    – Inom juridik handlar allt om bevis. Vi har tidigare haft fall där vi inte kunnat bevisa dödsorsak, men här fanns mer att utgå från. Ett positivt testresultat, obduktionsrapportens information om ett riktigt fult benbrott och många vittnen.
    – Jag började gräva efter mer fakta, både gällande frakturen och medicineringen, och kände att här kunde det gå att öppna ett fall för både dopning och djurplågeri. Hästen hade fått mikrodoser av ett snabbt verkande lokalbedövande medel under tävlingen och hade upprepade gånger behandlats med nervblockad, vilket gjorde att den fortsatte springa trots skadat ben.
    – Jag diskuterade fallet med Göran Åkerström i flera omgångar innan vi beslöt att driva det. Det har varit en lång juridisk kamp med otaliga rundor av bevisning och inlagor och medvetet försenande av rättsprocessen från den andra sidan, men till slut föll domen med rekordlång avstängning.
    – Det är en historisk dom eftersom det är första gången någon blir fälld för ”horse abuse” när frakturen orsakats av upprepad dopning, det är jag mest nöjd med.

    Tror du att domen kommer att ha en avskräckande effekt?
    – Absolut! Att vi har kunnat bevisa att den här typen av beteenden kan leda till katastrofala skador och betraktas som djurplågeri kommer att bli vägledande för sättet att jobba, med bland annat bättre obduktionsprotokoll. Vi har redan flera liknande ärenden på gång. Tack vare forskningen kring hypersensitivitet kan vi nu testa för nervblockad.
    – Sedan ska bevisen kunna presenteras för personer utan häst- eller veterinär erfarenhet, så det måste tydligt framgå vilka konsekvenser behandlingen får.

    Fakta

    De olika instanserna

    CAS

    Court of Arbitration for Sport: sportjuridikens överdomstol som har hand om all slags sport.

    FEI:s tribunal

    Oberoende organ som beslutar i fall som rör ridsport. Besluten kan överklagas till CAS och prövas där.

    Har du mött något motstånd under arbetet?
    – Det händer ofta, särskilt i en rättsprocess om den anklagade säger att det är normal ridning denne utför, trots att hästen blivit piskad eller sparkad. Sådant uppförande är snarast kulturellt betingat och finns inte bara i distansritt.
    – På den juridiska avdelningen diskuterar vi mycket och ofta och har högt i tak. Vi kommer från olika kulturer och det är bra, det lär mig vilka ifrågasättanden som kan komma och vad jag måste fokusera på att bemöta. Mitt arbete är en blandning av förståelse för veterinära frågor och sportjuridik. Att kunna se hela bilden av ridsporten som idrott.

    Har du åstadkommit något annat vad gäller antidopning?
    – Jag har fått igenom att det räknas som försvårande omständigheter om någon ger hästen en ”cocktail” på flera substanser som var för sig har sex månaders avstängning. Nu blir det i stället ett års avstängning om flera substanser ingår.
    – Men även att det ska bli lindrigare konsekvenser för icke fuskare, om hästen fått i sig den förbjudna substansen genom till exempel fodret.

    Fotnot: ”Horse abuse” har ingen direkt svensk översättning, otillbörligt utnyttjande av häst eller djurplågeri ligger närmast.

    Fakta

    Anna Thorstenson

    Img_5116
    Anna Thorstenson Foto: Susanne Högdahl

    Juristen Anna Thorstenson är Legal Counsel/Anti Doping Manager vid FEI.

    Arbetar med de sportsliga regelverken och juridiska processer i CAS samt juridisk representation på internationella tävlingar.

    Har tidigare arbetat med sportjuridik och antidopning, bland annat med WADA (dopning på humansidan) och på en advokatbyrå i Schweiz med rättsliga processer i CAS.

    Anna Thorstensson har hästbakgrund som tävlingsryttare i hoppning och har arbetat med hästar på Irland.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden