Distansritt
8 juni 2020 16:06

Rekordstraff för ”horse abuse” – distansryttare avstängd i 20 år

Historisk domDet var under en distanstävling i franska Fontainebleau som hästen Castlebar Contraband bröt benet och avlivades på plats. Obduktionen visade senare att hästen var dopad och att den utsatts för upprepad nervblockering. FEI:s chefsveterinär, svensken Göran Åkerström, vittnade i fallet som nu lett till att ryttaren stängts av till 2040.

Rekordstraff för ”horse abuse” – distansryttare avstängd i 20 år
Göran Åkerström berättar att man tack vare det här fallet har utvecklat ett mer forensiskt obduktionsförfarande. Ekipagen på bilden till höger har ingen koppling till artikeln. Foto: Roland Thunholm

FEI-tribunalen har beslutat om en rekordlång avstängning gällande ”horse abuse” för Sh Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi, en distanryttare tävlandes för Förenade Arabemiraten, som red hästen Castlebar Contraband till den stupade i samband med ett enstjärnigt distanslopp på 90 kilometer i franska Fontainebleau den 15 oktober 2016. Hästen avlivades på plats.

Castlebar Contraband drabbades av en öppen fraktur i skenbenet på höger framben, vilket i samband med den efterföljande obduktionen visade sig vara ett resultat av upprepad och långvarig nervblockering. FEI:s chefsveterinär, svensken Göran Åkerström, vittnade inför FEI-tribunalen. Han förklarade att nervblockering tar bort den fundamentala skyddsmekanismen, det vill säga känseln, hos hästen och ökar risken för ”catastrophic injury”, förkortat CI – vilket var det som stod i protokollet efter avlivningen.

Detta gäller särskilt frakturer som beror på så kallade stressfrakturer, det vill säga små sprickor i benet som uppstår vid återkommande överbelastning under längre tid. Nervblockeringen gör att hästen varken känner eller uppvisar smärta, inte heller blir den halt, förklarade Göran Åkerström i förhöret. Castlebar Contraband löpte dessutom en förhöjd risk att drabbas av CI, då hästen led av osteoartrit i samma ben.

Spår av hjärtfrekvenssänkande substans

I det blodprov som togs i samband med obduktionen fann man även spår av den kontrollerade läkemedelssubstansen xylazin, som är känt för att användas i syfte att sänka hjärtfrekvensen hos distanshästar.

Sammantaget resulterade detta i att FEI-tribunalen beslutade om den historiskt långa avstängningen på 20 år, varav två år är för den otillåtna användningen av ECM, ”equine controlled medication”, det vill säga den kontrollerade läkemedelssubstansen. Övriga 18 år gäller för ”horse abuse” och Sh Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi är därmed avstängd från all tävling fram till och med 27 maj 2040.

Göran Åkerström är nöjd med domen och säger i ett pressmeddelande att den här typen av nervblockering (injicering av otillåtna preparat för att blockera nerverna/minska känseln, reds anm) och mikrodosering (användning av hjärtfrekvenssänkande preparat i mikrodoser, reds anm) har varit känt sedan länge. Men att detta var första fallet där man verkligen hade tung bevisning på nervblockering såväl som mikrodosering under själva ritten, forsätter han.

Sh Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi ska dessutom betala böter på motsvarande 167 000 kronor samt rättegångskostnader på cirka 143 000 kronor.

Här kan du läsa hela domslutet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden