Världen
1 januari 2020 09:36

Nu får du köra fortare med häst i Danmark

HastighetsgränserI Sverige är maxhastigheten för personbil med släp 80 kilometer i timmen. I Danmark har den fram tills nu varit 70 på landsväg. Men från och med i dag får du köra lika fort med hästtrailer på bägge sidorna om Öresundsbron. Den nya hastighetsgränsen gäller även för lastbilar på danska vägar.

Nu får du köra fortare med häst i Danmark
Nya danska maxhastigheten för körning med hästtrailer är nu samma som i Sverige. Foto: Ann-Sofi Hjärn

För den som regelbundet tävlar i Danmark eller passerar grannlandet på väg mot tävlingar nere på kontinenten har det hittills kunnat bli en dyrbar läxa om du missat att sänka hastigheten från Sveriges tillåtna maxgränser för personbil med hästsläp eller hästlastbil efter Öresundsbron. Den danska trafikpolisen lägger inte fingrarna emellan när det gäller fortkörning och böter ska betalas på plats.

Från och med i dag kan du dock behålla trycket på gaspedalen om du kör med släp, förutsatt att du kör lagliga 80 kilometer i timmen i Sverige, även när du kör över den danska gränsen. I dag träder nämligen den nya regeln om höjd maxhastighet på danska vägar i kraft, vilket innebär att den blir samma som i Sverige för bil med släp. Detta skriver danska Ridehesten.

Den nya lagen om 80 kilometer i timmen gäller även för lastbilar som kör på danska vägar. Det skiljer sig dock fortfarande en del från svenska hastighetsgränser för lastbilar. I Sverige får lätt lastbil hålla den tillåtna hastigheten för vägen och tung lastbil får köra högst 90 kilometer i timmen på motorväg eller motortrafikled, och 80 kilometer i timmen på annan väg eller om lastbilen har släp.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-