Krönika
18 april 2020 12:26

”Nu krävs en hel nyinstallation och sedan nyuppbyggnad”

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Ulrika Jacobs vet inte var hon ska börja och tycker att det känns som att befinna sig i ett vakuum. Visningssäsongen är oviss - och hur det blir med årets betäckningar med skick från utlandet finns det inget svar på. I slutändan hoppas Ulrika att krisen för något bra med sig, både för individen och hela branschen.

”Nu krävs en hel nyinstallation och sedan nyuppbyggnad”
Ridsports gästkrönikör Ulrika Jacobs. Foto: Lottapictures

Ja, var ska jag börja … Har sett fram emot så mycket, krönika, föl, säsong, visningar, och så plötsligt befinner man sig i ett stort vakuum. Även om avelsbranschen just nu verkar relativt opåverkad. Betäcknings­säsongen är inte i gång och fölen är inte födda, fodret står på gården, tävlingar står på stand by och hur det blir med bedömningar återstår att se. Pengarna var ju redan innan tänkta att räcka fram till dess att fölen skulle säljas.

För oss innebär detta att när folk avstår från att betäcka, människor avstår från att köpa hästar för att deras kapital och försörjning är borta, färre tävlar och tränar, när det slår mot oss – ja, då är alla stödåtgärder sedan länge slut och samhället ska helt plötsligt klara sig.

Någon gjorde den berömda ctrl, alt, delete med trefingersfattning men glömde att säkerhetskopiera.

Nu krävs en hel nyinstallation och sedan nyuppbyggnad. Vi får hoppas att det för något bra med sig, för individen och för vår bransch som helhet.

Någon gjorde den berömda ctrl, alt, delete med trefingersfattning men glömde att säkerhetskopiera.

Inför betäckningssäsongen: När covid-19 slog ner satt vi på VIP i Herning och tittade på en härlig samling nya hingstar. Så här efteråt inser jag att oron var så stor att inte mycket fastnade av de nya. Många av de som är godkända sedan tidigare bevisade däremot sin storhet.

Utlandsskicken av sperma är aktuella nu. Min övergripande åsikt är att jag tycker att det fungerar lika bra som med de inhemska, enda skillnaden tidigare var att kostnaderna blev mycket högre på utlandsskick, varvid smärta och irritation blev större. Numera kostar det mig 400 danska kronor att få ett skick med flyg och betydligt mer med ”slingan”(vår inhemska transportkedja nu när förtroendet för Postnord är i botten). Dessutom kan jag i denna flyglåda få rör från tre hingstar till en kostnad – om jag med ”slingan” får tre i samma låda kostar det ändå tre gånger 900 kronor. Helt ofattbart för mig.  Frågan som kvarstår är om vi kommer att kunna få skick över huvud taget, efter konkurser och restriktioner.

Frågan som kvarstår är om vi kommer att kunna få skick över huvud taget, efter konkurser och restriktioner.

Nästa anfall på näringen är de nya förslagen på krav från Miljöenheten där vi ska hålla två-tre hästar/hektar och max tio år i rad! Nog för att vi bor i en föränderlig värld, men om vi nu ska börja ha ambulerande hästgårdar, ridskolor och anläggningar, ja då kan vi nog sammanfatta det med att någon agerar liemannen och inte bara slår undan fötterna på oss utan hugger av dem och fråntar oss möjligheten att resa oss igen.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden