Sverige
3 augusti 2021 20:30
Ridsportplus

”Nu ska jag lägga tid på familjen”

PensioneringGunilla af Kleen går i pension efter att ha varit med och satt hovslagarutbildningen på BYS i Skara på Europakartan. Ridsport har pratat med Gunilla om bakgrunden till utbildningen, och vad som händer i framtiden.

”Nu ska jag lägga tid på familjen”
Gunilla af Kleen och hovslagarläraren Jörgen Nordqvist, som också avtackades. Foto: Åse Ericson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Gunilla af Kleen, som går i pension efter att ha varit med och satt hovslagarutbildningen på BYS i Skara på Europakartan.

Hur har hovslagarutbildningen utvecklats sedan starten 1998?
− I början fanns det ett visst motstånd mot en längre utbildning, och det krävdes både tid och att vi vetenskapligt kunde visa på behovet av en utbildning, och sedan också på behovet av en behörighet. Göran Åkerström som då var på Djurskyddsmyndigheten var en nyckelperson i detta, och han var också mån om att vi skulle se utanför Sverige och skapa internationella kontakter.
− Tack vare dessa kontakter var vi först i Sverige om att bli i Europacertifierade.

Så, är allt i mål nu?
− Nej, det finns så mycket kvar, och jag skulle önska att det fanns mer forskning om hovar och om hästens biomekanik och hur olika underlag påverkar.

Du har en bakgrund som sjuksköterska, ridlärare och konsulent inom Ridfrämjandet och Svenska Ridsportförbundet. Vilken period har varit bäst?
− Allt har varit lärorikt. Som konsulent var jag med och startade besöksverksamheten på ridskolor tillsammans med Ulf Wilken. Det var första steget mot en kvalitetssäkring av ridskolorna.
− Som ridlärare har jag Ylva Lovén Swärd att tacka för mycket. Hennes devis är att säkerhet inte sitter i hjälmen, utan i kunskap om hur hästen reagerar.

Vilka tar över efter dig på BYS?
− Amanda Landenmark och Tobias Nilsson. De är båda våra egna uppfödningar brukar jag säga, eftersom de har gått naturbruksgymnasiet och hovslagarutbildningen här. Själv ska jag bara ha lite konsultuppdrag.

Vad ska du göra nu?
− Å, det är så mycket som fått stå tillbaka eftersom jag jobbat väldigt mycket. Nu ska jag lägga tid på familjen, på barnbarnen, och på min passion för växter, blommor och natur.

Fakta

Gunilla af Kleen

  • Ålder: 65 år i år.
  • Aktuell som: Avtackad efter 23 år på BYS hovslagarutbildning i Skara.
  • Bor: Skövde.
  • Familj: Barn och barnbarn.
  • Passion: Att våra hästar ska ha det bra, bland annat genom god hovvård.

Sagt om Gunilla af Kleen och hovslagarläraren Jörgen Nordqvist, som också går i pension:

”Det går nog inte att överskatta deras betydelse för hovslageriets utveckling i Sverige. Tillsammans med Janne Jävergård har de varit länken från den gamla hovslagarutbildningen som var alldeles för kort till dagens kvalificerade fleråriga utbildning. Grymt bra jobbat och imponerande uthållighet!”

Göran Åkerström,
numera chefsveterinär på FEI.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden