Fälttävlan
19 november 2018 14:52

Ny klass i fälttävlan – hackamore förbjuds i terrängen

TävlingsreglementetNya klassbeteckningar, förbud mot hackamore i terrängen och ny bedömning av riven flagga. Det är några av nyheterna i fälttävlans TR inför 2019.

Ny klass i fälttävlan – hackamore förbjuds i terrängen
Flera förändringar är på gång i det svenska tävlingsreglementet för fälttävlan. På bilden en av svensk fälttävlans veteraner - Anna Nilsson - på klassisk svensk fälttävlansmark i Segersjö för några år sedan. Foto: Roland Thunholm

2019 inför Svenska Ridsportförbundet de nya klassbeteckningarna som FEI beslutade om för ett år sedan och som Ridsport har berättat om tidigare.

Den tidigare beteckningen CIC försvinner och alla klasser ska i stället heta CCI med stjärnbeteckning och S eller L för short respektive long. Det här berättar Svenska Ridsportförbundet på sin webbplats.

Short innebär även att dressyr och hoppning avgörs först och tävlingen avslutas med terräng, Long innebär att banhoppningen blir det avslutande momentet.

CCI1* blir en helt ny klass på 1,05 meter. Denna nivå är tänkt som en introduktion till internationellt tävlande men kommer inte att vara kvalificerande eller krävas för start i högre klasser.

En stjärna högre

Övriga klasser får en stjärna högre beteckning än tidigare och de klassiska fyrstjärniga tävlingarna, som exempelvis brittiska Badminton och tyska Luhmühlen, blir femstjärniga; CCI5*-L.

Detta betyder också att beteckningen för mästerskap kommer att få en stjärna till, till exempel blir EM för seniorer CCI4*-L.

Ett speciellt format har tagits fram för VM och OS och det finns också ett nytt dressyrprogram som ska användas vid OS i Tokyo 2020.

Även de nationella klasserna i Sverige kommer att följa samma beteckningar, till exempel blir tidigare CNC2* nu CCN3*-S, däremot får CCI1* ingen svensk motsvarighet.

Stil blir inverkan

Begreppet stil ersätts av inverkan. Det innebär att prefixet på de klassbeteckningarna ändras från ST till IT.

Det blir ny definition av bedömning av utbrytning i terrängen, vilken ger 20 straff. Nu tillkommer en definition när ett hinder inte hoppas enligt inflaggningen, och denna ger 15 straff.

Dessutom blir det nya specifikationer för bedömning av riven flagg i terrängen.

När det gäller betsling under terrängen blir hackamore inte tillåtet på varken häst eller ponny, hackamore blir inte heller tillåtet under hoppningen för ponny. På Svenska Ridsportförbundets webbplats kommer övriga anvisningar när det gäller bett att publiceras.

Läs mer om fälttävlans nya TR.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden