Krönika
7 december 2017 08:34

Annelie Frank: ”För rörigt och ohållbart i längden”

Fyra olika nivåer har blivit fem, två olika format har blivit fyra. ”Ingen förenkling” skriver Ridsports fälttävlanskrönikör som tycker till om de nya nivåerna i fälttävlan.

Annelie Frank: ”För rörigt och ohållbart i längden”
Nu är det terrängklart i årets premiär av Nations Cup. Arkivbild: Roland Thunholm

Fälttävlan är inte känt för att vara enkelt att förstå – och nyordningen med fler nivåer internationellt är inte någon förenkling.

Det internationella ridsportförbundet FEI har bestämt att OS och VM ska vara femstjärniga, i stället för fyrstjärniga som nu. Mästerskapsformatet ska heta CCI5* Long. Det som i dag är CCI4* – nuvarande högsta nivå – blir CCI5* Major. Det som i dag heter CCI3* blir också fyrstjärnig, däremot blir CIC3* fortfarande trestjärnigt – det blir även det som nu heter CCI2*.

Här någonstans börjar det bli snurrigt för de flesta. Fyra olika nivåer har blivit fem, två olika format har blivit fyra. Och den högsta nivån – det femstjärniga mästerskapsformatet – blir inte svårast då den får fyrstjärnig dressyr och hoppning samt trestjärnig terräng.

Svårast blir i stället CCI5* Major – det som i dag är CCI4*. Det gäller bland annat Badminton, Luhmühlen och Kentucky. Det är också olika regler i OS och VM fast det är samma klassbenämning. I OS är det tre i varje lag, i VM är det fyra.

Längst ner på skalan över internationella tävlingar finns en ny nivå med hinder på 1,05 meter i terrängen. Den ska heta CCI1* från och med 2019 när de nya beteckningarna träder i kraft.

Att förklara det här för dem som inte är jätteintresserade av fälttävlan känns… omöjligt. Knappas någon mer än de direkt berörda kommer att ens försöka sätta sig in i vad skillnaden mellan Long, Short, Major och inget suffix alls innebär. Och hur ska du förklara att ”ju högre siffra desto svårare och Long är svårare än Short men inte när det gäller femstjärnig Long för den är enklare än Major”. Sportjournalister som i stort sett bara bevakar fälttävlan när det är mästerskap kommer att himla med ögonen mer än en gång.

Det här är för rörigt och ohållbart i längden – tänk bara på dem som administrerar allt, olika kvalregler och så vidare. Jag förstår bakgrunden till det femstjärniga mästerskapsformatet som är en anpassning till OS – OS och VM ska vara möjligt för många nationer att delta i, men med det nuvarande CCI4*-formatet finns inte många nationer som kan få ihop lag. Jag förstår också argumenten för 1,05-klassen, att den ska göra det enklare för nya fälttävlansländer att komma in.

Men på sikt måste fälttävlan få ett mer enhetligt format som är enklare att förstå, som tilltalar publik, sponsorer och media samtidigt som det fortfarande bjuds på bra sport. I alla fall om fälttävlan vill ha publik, sponsorer och media.

Bylinebild Annelie FrankMedarbetare

 

 

 

 

 

 

Annelie Frank.

Detta är en krönika, ett personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter. Texten var publicerad första gången i Ridsport nummer 23/2017. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden