Sverige
22 oktober 2023 16:11
Ridsportplus

Ny stötdämpning testas i hjälm

SäkerhetVid Stanforduniversitetet i USA har forskare testat en hjälm med vätskebaserade stötdämpare, vilket visade sig reducera kraften i ett slag mot huvudet med en tredjedel. Eftersom skador i huvudet är ett problem inom många sporter, inklusive ridsport, är utveckling inom hjälmtillverkningen av största vikt.

Ny stötdämpning testas i hjälm
En hjälm med vätskebaserade stötdämpare, vilket visade sig reducera kraften i ett slag mot huvudet med en tredjedel, kan bli en nyhet på hjälmmarknaden.(bilden har inget samband med texten). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Forskarna testade att konstruera en datormodell med 21 vätskefyllda stötdämpare i en hjälmmodell för amerikansk fotboll och körde den i olika simulerade tester. Resultatet visar att denna form av stötdämpning var effektiv och hade bättre resultat än de existerande hjälmmodellerna, med lägre skaderisk i 33 av de 36 olika skadescenarier som ingick.

Totalt sett hade vätsketekniken i medeltal över 30 procents bättre effekt för islag av både höga och låga islag i olika hastighet.

Forskarteamet kommer att gå vidare med att ta studierna av den datoriserade modellen till att testa tekniken i en riktig hjälm och testa den i verkligheten. Detta kommer först att ske i en hjälm för amerikansk fotboll och sedan utvecklas vidare för andra sporter. 

Ledaren för projektet har doktorand Nicholas Cecchi varit och han säger:

-Vi är övertygade om att framsteg inom hjälmteknologin kommer att spela en viktig roll för att minska risken för hjärnskador inom flera sporter.

Källa: Finite element evaluation of an American football helmet featuring liquid shock absorbers for protecting against concussive and subconcussive head impacts. Nicholas Cecchi et al, Frontiers in Bioengineering and Biotechnology2023

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden