Dressyr
3 januari 05:28

Ny världsetta för children – unga svenskar klättrar

InternationelltNär 2023 sammanfattas i världsrankningslistor för unga har Sverige inte längre en världsetta. Men det finns också flera unga svenska dressyrryttare som har klättrat på sina respektive listor.

Ny världsetta för children – unga svenskar klättrar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/sergio_kumer

Rankningslistorna för ungdomarna uppdateras med längre mellanrum än listorna för seniorerna där det kommer en rankning varje månad i hoppning, dressyr och fälttävlan, men nu har listor som gäller för hela 2023 publicerats.

Bland U25-ryttarna är Evelina Söderström fortfarande högst rankade svensk vid årsskiftet och ligger på 27:e plats. På denna lista har Mary Sophie Haid-Bondergaard tagit ett jättekliv uppåt från plats 83 till 47.

Världsrankning, U25

Mary Sophie Haid-Bondergaard har också tagit ett kliv uppåt på rankningen för Young Rider, från plats 51 till 41. På denna lista är Hedda Thunberg högst rankade svensk genom att ligga kvar på 10:e plats.

Världsrankning, YR

Även bland juniorerna finns det en svensk som har klättrat raskt uppåt när 2023 sammanfattas. Det är Maja Hermansson som går från plats 105 till 37.

Världrankning, juniorer

Det var i augusti som svenska childrenryttaren Ronja Kardos toppade världsrankningen för children i dressyr. Detta efter att bland annat ha varit med och tagit ett lagsilver för ålderskategorin på EM. Hon blev senare under 2023 också framröstad till Årets komet av Ridsports läsare.

När den nya rankningen, baserad på resultat för hela 2023, har publicerats har 14-åringen dock tappat sin förstaplats. Där finns nu i stället Tjeckiens Anna Marie Krizova som tidigare var tvåa.

Ronja Kardos har dalat ner till plats 36, men är fortfarande högst rankad av de svenska childrenekipagen. Näst högst rankade svensk är hennes silverkamrat från EM, Milla Blomqvist, som ligger kvar på den 55:e plats hon hade i senaste rankningen.

Världsrankning, children

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden