Nyheter
8 maj 2018 11:32

Nya provsvar ger bra besked om dödliga herpesviruset

EHV-1Efter oroliga veckor sedan det dödliga herpesviruset tog fart på allvar kommer det äntligen bättre nyheter.

Nya provsvar ger bra besked om dödliga herpesviruset
EHV-1 är en luftburen smitta, men virus kan även spridas genom exempelvis otvättade händer. Foto: iStock

De senaste veckorna ha flera utbrott av herpesviruset EHV-1 rapporterats i Frankrike och Danmark. Hästar har drabbats av neurologiska symptom och några har dött. Nu kommer efterlängtade nyheter och det verkar som att virusets härjningar just nu kan vara under kontroll.

Danska ridsportförbundet rapporterar att ”ett stort antal prover” har tagits över hela landet och att inget har visat på EHV-1. Några fall av mildare EHV-4 har hittats, likaså några fall av kvarka.

”Utbrottet av herpesvirus 1 i tre besättningar på Fyn den senaste månaden har präglats av mer allvarliga sjukdomssymtom och en högre grad av förlamning än vi har varit vana vid i Danmark på många år. Det betyder naturligtvis att vi följer situationen intensivare”, står det vidare på DRF:s site.

Lugnare i Frankrike

Även i Frankrike har läget stabiliserats och det finns inga bekräftade nya fall av EHV-1 sedan den 27 april, enligt L’Institut Français du Cheval et de l’Équitation. Många tävlingar har under tiden ställts in i landet och de som har hållits har haft 20-30 procent strykningar.

I samband med att de positiva nyheterna offentliggjordes i båda länderna uppmanades ryttare och hästägare samtidigt att vara fortsatt försiktiga och att bland annat hålla koll på hästarnas temperaturer.

Fakta

EHV-1

EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

  • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
  • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
  • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden