Världen
2 maj 2018 11:00

Hästar i Danmark döda efter utbrott av herpesvirus

UPPDATERADI såväl Frankrike som Danmark pågår just nu utbrott av herpesvirus och i några fall har det kostat hästar livet.

Hästar i Danmark döda efter utbrott av herpesvirus
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Uppdatering: Torsdag 4 maj kl 9-10 sänder danska veterinären Peter Hjuler från Horsedoc.dk live på Facebook gällande herpesviruset och svarar då på frågor/kommentarer. LÄNK

 

I Danmark, främst på Fyn, har flera hästar drabbats hårt av herpesvirus. Højgård Hestehospital i Odense på Fyn bekräftar i en uppdatering att viruset hittills har ”kostat tre hästar livet och orsakat sjukdom med neurologiska symptom och feber hos många hästar som följd”. De har även bekräftat att hästar i privatstall på Fyn har testat positivt för EHV-1, som är den form av herpesvirus som fruktas mest.

Hästsjukhuset konstaterar att herpesviruset ofta visar sig som ”en mild luftvägsinfektion, men den här gången är det ett mer aggressivt herpesvirus som kan orsaka neurologiska symptom och kastning om dräktiga ston smittas”.

Højgård Hestehospital uppmanar till försiktighet och respekt för det luftburna viruset, och meddelar att det inom kort kommer en allmän rekommendation från flera organisationer i samarbete.

Två döda på Dalumgaard

På Dalumgaard Ridcenter, en anläggning med 85 hästar, har viruset lett till att två hästar har dött och att två andra är just nu delvis förlamade.
”Under mitt arbete har jag sett mycket och varit med om herpes flera gånger, men det vi har gått igenom Dalumgaard är det värsta jag någonsin har upplevt” säger chefen Jon D. Pedersen till Everhorse.

Hesselhøj hingsstation och träningscenter har stängt sin anläggning då även de har drabbats. Vilken typ av herpesvirus det rör sig om framgår inte, men klart är att hingstarna just nu inte verkar vara smittade. Fler provsvar från anläggningen inväntas, rapporterar Ridehesten.

Även Frankrike drabbat

På grund av smittan har bland annat DWB nu skjutit fram sitt evenemang för unga hopphästar hos Stutteri Ask till augusti, en ponnyutställning på Fyn har ställts in och likaså en utställningskurs på södra Jylland.

I Frankrike har veckans trestjärniga internationella dressyr CDI Saumur ställts in och likaså flera nationella tävlingar, sedan fall av EHV-1 och närbesläktade EHV-4 har rapporterats, meddelar L’Institut Français du Cheval et de l’Équitation.

Hästar kan få flera olika typer av herpesvirus. EHV-1 kan leda till luftvägsinfektioner, neurologisk sjukdom och hos dräktiga ston även kastning. För att skydda sina hästar mot EHV-1 rekommenderas bland annat att nytillkomna hästar står i karantänstall. Läs mer om EHV-1 och dess symptom, spridning, profylax med mera hos SVA.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden