Sverige
17 april 2018 12:41
Ridsportplus

Stuteri drabbat av virusabort – så skyddar du dig

SmittaSofie Skylvik i Tvååker har fått in virusabort i sitt och makens stuteri, Mossagård Ardennerhästar. Hittills har tre ston kastat. "Jag trodde aldrig att vi skulle drabbas," säger Sofie Skylvik.

Stuteri drabbat av virusabort – så skyddar du dig
Sofie Skylvik fick fem ston dräktiga förra året, nu har tre av dem kastat och det är konstaterat att abortvirus är orsaken. Hästen på bilden är en av hennes godkända hingstar, Ture 11852, som dog i somras. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När det första stoet kastade hade Sofie Skylvik och hennes man Adam Carlsson Levin inte en tanke på att det kunde vara det fruktade abortviruset som var orsaken.

    När det andra kastade förstod vi direkt vad det handlade om. Sofie Skylvik.

    – Men sedan när det andra kastade förstod vi direkt vad det handlade om, säger hon.
    Nu har tre av hennes fem dräktiga ston kastat i slutet av dräktigheten och abortvirus är konstaterat på gården i halländska Tvååker där det finns tre godkända hingstar, fem avelsston och fyra unghästar.

    Hört talas om smittan
    – Det går inte att förbereda sig på att något sådant här ska hända. Det är klart att jag har hört talas om abortvirus och andra smittor. Men jag trodde aldrig att vi skulle drabbas eftersom vi inte rör oss i tävlingssammanhang, och det är ju där smittor sprids mest, säger Sofie Skylvik.

    Fakta

    Så skyddar du dig mot virusabort

    Undvik att ha tävlande hästar och dräktiga ston på samma anläggning.
    Se till att dräktiga ston inte utsätts för stressande situationer som transporter, miljöombyten eller byte av kompisar i hagen då det kan aktivera infektionen.
    Det finns ett vaccin som dock inte ger ett hundraprocentigt skydd och måste ges tre gånger under dräktigheten. 
    För övrigt gäller samma saker som vid andra smittsamma sjukdomar, till exempel att nya hästar i ett stall bör stå i karantän några veckor. 

    Nu är hennes gård belagd med restriktioner för att hindra att smittan sprids.
    – Länsstyrelsen har varit väldigt hjälpsam och berättat för oss vad vi ska göra och så. Jag tycker också det är väldigt viktigt att vara helt öppen om att vi har smittan. Många gånger har jag upplevt att det blir nätmobbning av dem som har fått in olika smittor, men det får inte hindra en att gå ut och berätta.

    Väntar och ser
    Det finns fortfarande två dräktiga ston på gården, det ena har gått tiden ut. Om dräktiga ston är smittade av abortvirus och ändå går dräktighetstiden ut är fölen nästan alltid försvagade och dör kort efter födseln. Så nu är det en nervös väntan för Sofie Skylvik.
    – Vi kan inte göra mycket mer än att vänta och se vad som händer. Det finns ju en och annan solskenshistoria om att föl har klarat sig, säger hon.

    Separera tävlande hästar och dräktiga ston
    Gittan Gröndahl är tf statsveterinär i hästsjukdomar. Hennes bästa råd för att undvika att få in den fruktade smittan är att inte hålla tävlande hästar tillsammans med avelsston.
    – Man ska verkligen tänka över vad man riskerar genom att blanda avelsston med tävlande hästar. Och så är det viktigt att dräktiga ston inte blir stressade, för det kan aktivera herpesinfektioner som det handlar om här, säger hon.

    Man ska verkligen tänka över vad man riskerar genom att blanda avelsston med tävlande hästar. Gittan Gröndahl, tf statsveterinär i hästsjukdomar.

    Sådana stressande situationer kan vara transporter och byte av miljö.
    – Man ska inte flytta det dräktiga stoet utan låta henne föla i sin hemmiljö, där hon känner sig trygg. Och om det kommer nya hästar till stallet ska de vila ut i enskildhet några veckor efter ankomsten, för de kan också aktivera infektioner av stressen att komma till ett nytt stall.

    Hindra smittspridning
    För övrigt gäller de vanliga rekommendationerna för att hindra smittspridning även virusabort – inte flytta hästar till eller från en gård där det finns ett utbrott, undvika att transportera hästar från olika besättningar tillsammans och sköta kläd- och skobyten efter att sjuka hästar har skötts om.

    Mossagård Ardennerhästar kommer att blir förklarat fritt från smittan ungefär fyra veckor efter att sista symptomet har setts på någon häst.

    Fakta

    Virusabort

    Virusabort orsakas av ett ekvint herpesvirus, EHV1, kan ge  tre sjukdomsformer med olika symtom.
    Luftvägssymtom är den vanligaste och minst allvarliga formen.
    Abortsymtom ger sen kastning eller dödfött/svagt föl.
    Centralnervösa symtom ger rörelsestörningar som börjar i bakdelen.
    Det finns även en annan form av herpesvirus, EHV4, som har liknande symtom och som ibland orsakat kastning.
    Viruset är luftburet och mycket smittsamt.
    Det vanligaste scenariot för virus­abort hos dräktiga ston är att stoet blir smittat tidigt på hösten och då får lätta förkylningssymtom som ibland är så milda att stoägaren inte märker något.
    Det är ganska vanligt med latent infek­terade hästar som inte själva blir sjuka, men som överför virus i samband med stress som miljö­byte och transport.
    Vid kastning är foster, efterbörd och fostervätskor kraftigt infekterade med virus som kan spridas till omgivningen, även stoets flytningar i samband med första brunsten efter kastningen kan vara infekterad.
    Sjukdomen är anmälningspliktig och måste alltså anmälas till länsstyrelsen.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden