Världen
29 januari 2018 19:00

Dansk världsnyhet hjälper fölets tarmflora

PatentsöktTack vare danska veterinärens Frederikke Lindenberg doktorsavhandling kan immunsystemet hos föl stimuleras i rätt riktning genom ett sprillans nytt fodertillskott.

Dansk världsnyhet hjälper fölets tarmflora
Finalvinnaren i SWART:s omröstning får köpa ett SWB-föl på auktionen i samband med Breeders. Bilden är tagen i att annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Frederikke Lindenberg har under flera år kartlagt vilka näringsmässiga och mikrobiella faktorer som är avgörande för bildandet av immunförsvaret hos föl. Denna kunskap har medfört att ett helt nytt fodertillskott har kunnat tas fram. Det består bland annat av oligosackarider (en typ av kolhydrater som fungerar som kostfibrer) och tillskottet ökar avsevärt mängden av den ”goda” bakterien Akkermansia muciniphilae, som har en viktig roll för att upprätthålla en regulatorisk immunitet och en sund tarmbarriär.

Fodret ges till stoet, som för över det till fölet genom sin mjölk, under fölets första åtta levnadsveckor.

Tarmfloran består av tusentals bakterier som hjälper till att omsätta fodret till energi. Eftersom dessa bakterier är livsnödvändiga är det viktigt att immunsystemet inte bekämpar dem, utan att det råder balans dem emellan. Denna balans etableras hos unga djur och är bestående. Föl som får hjälp att etablera en god tarmflora löper lägre risk att utveckla låggradiga inflammatoriska sjukdomar senare i livet, såsom tarminflammation och EMS (Equine Metabolic Syndrome).

Fodertillskottet är patentsökt internationellt och har tagits fram i samarbete mellan foderföretaget Brogaarden och Köpenhamns Universitet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden