Sverige
3 december 2022 17:00
Ridsportplus

Nya rön om hästar som hålls i grupp

ForskningStörre liggyta än i en box och viktigt att ha en stabil grupp med hästar. Det är några av slutsatserna kring lösdrift i en doktorsavhandling av husdjursagronomen Linda Kjellberg.

Nya rön om hästar som hålls i grupp
Ligghall i aktiv grupphästhållning i Strömsholm. Foto: Carin Wrange

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är Linda Kjellberg, till vardags lärare på Strömsholm, som har gjort avhandlingen ”Horse stables in the 21st century: aspects of management, behaviour and health”.

Socialt beteende och fri rörlighet är behov som är mycket viktiga för hästen eftersom den är utvecklad för att leva i en flock på stäppen. Linda Kjellberg.

Genom att bland annat mäta hur lång tid hästarna i studien åt och låg och vilade har hon arbetat för att få svar på frågorna hur det fungerar att hålla hästar i aktiv grupphästhållning, hur  hästarna interagerar med varandra, hur utfodringen fungerar och om det blir fler skador än vid individuell uppstallning.

Bakgrunden till studien är att det har blivit allt vanligare att hålla hästar tillsammans i lösdrift med automatisk utfodring. Inom så kallad aktiv grupphästhållning med datorstyrd utfodring, av bland annat grovfoder, ges hästarna möjlighet till såväl rörelse som social interaktion, samt regelbunden utfodring över dygnet och vila i ligghallar.

Hästägares oro

De flesta hästar i Sverige och i övriga delen av världen hålls dock fortfarande på stall med individuella boxar, och det är vanligt att hästägare är oroliga för att hästarna kan skadas när de går i grupp och att de får för litet vila över dygnet.

– Socialt beteende och fri rörlighet är behov som är mycket viktiga för hästen eftersom den är utvecklad för att leva i en flock på stäppen. Grupphästhållningen ökar därmed hästarnas välfärd, säger Linda Kjellberg i ett pressmeddelande om avhandlingen.

Stabila grupper

De slutsatser som hon framhåller mest är att vikten av att hålla gruppen med hästar stabil, veta hur snabbt varje häst äter samt att ligghallen är så stor att den ger hästarna betydligt större utrymme än de har i traditionella boxar.

Linda-k-stromsholm
Linda Kjellberg. Foto: Ridskolan Strömsholm

Avhandlingen visar bland annat att hästar som får möjlighet att röra sig över hela dygnet visade lägre frekvens av hältor  än hästar på box. Hos hästar på lösdrift handlar det om 18 procent och bland hästar på box 26 procent. Dock fick hästarna i grupphästhållning fler skador än hästarna på box med daglig hagvistelse. Bland hästarna i grupp handlade det om 83 procent medan motsvarande siffra för hästar i box var 52 procent. Antalet skador bland hästarna som hölls i grupp ökade efter en omgruppering, men efter några månader när gruppen hade stabiliserats var antalet skador färre igen.

Studierna visade även att det enbart var hästar som hölls i box som drabbades av kolik.

Linda Kjellberg lyfter också vikten av att det behövs en inlärningsperiod för varje häst, särskilt om det finns automatiska utfodringsstationerna där varje häst får sin individuella mängd av grovfoder utifrån storlek och arbetsfrekvens. På varje häst i studien fanns ett chip eller halsband med information som gav individuell utdelning av grovfoder eller kraftfoder när hästarna släpptes in i utfodringsstationerna.

– Det är också viktigt att ta reda på hur snabbt varje häst äter, eftersom givans storlek bestäms av hur många minuter hästen får äta, säger Linda Kjellberg i pressmeddelandet.

Hästarna filmades

Då även sömn är en viktig faktor för hästvälfärd och prestation filmades hästarnas beteende i ligghallar med olika storlekar. Det samlades data om hur ofta hästarna besökte ligghallarna med halm som underlag och även hur länge de vilade där.

I djurskyddslagen står att varje stor häst ska ha minst 8 kvadratmeter yta i en ligghall, men Linda Kjellbergs studier visar att den ytan är för snålt tilltaget om alla hästar i gruppen ska få tillräckligt mycket vila. När hästarna i studien fick upp mot 18 kvadratmeters yta per häst i ligghallarna ökade den totala liggtiden från 69 till 130 minuter per häst. En ökning till 28 kvadratmeter tycktes dock inte öka liggtiden ytterligare.

Flera rekommendationer

– Rekommendationen till hästägare som vill hålla sina hästar i en aktiv grupphästhållning är att hålla gruppen så stabil som möjligt, mäta varje hästs ättid flera gånger för att anpassa utfodringen och ge hästarna utrymme i ligghallen som är betydligt större än i en enda box, säger Linda Kjellberg i pressmeddelandet.

Studien är finansierad av Ridskolan Strömsholm och datainsamlingen har gjorts på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.

Linda Kjellberg föreslår också ämnen för framtida studier om grupphästhållning, till exempel hur människor kan arbeta på ett säkert sätt och jämförande studier av förekomsten av skador hos hästar på lösdrift som utfodras på olika sätt.

Avhandlingen försvaras den 8 december och det kan följas digitalt här.

Hela avhandlingen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden