Dressyr
23 november 2020 13:57

Nya tyska restriktioner – kan påverka svenska UVM-deltagare

KarantänskravEtt färskt coronatest med negativt resultat räcker inte längre för att få passera gränsen till Tyskland. Istället är det karantän som gäller för resande från Sverige. Alternativt ett negativt test som kan tas först i Tyskland. Något som kan sätta käppar i hjulet för svenskt deltagande i unghäst-VM.

Nya tyska restriktioner – kan påverka svenska UVM-deltagare
Sophia Skobe Rosén och Darthula VH på Breeders. Foto: Roland Thunholm

Unghäst-VM i dressyr äger rum i tyska Verden den 9-13 december och elva svenska ekipage är anmälda. Fram till nu har kravet för att passera gränsen till Tyskland varit ett negativt coronatest som inte är äldre än 48 timmar. Nu har dock restriktionerna för resande från Sverige skärpts i och med att Tyskland klassificerar Sverige som ett riskområde. Det innebär att ett svenskt deltagande i unghäst-VM kan försvåras.

Nu krävs nämligen tio dagars karantän i de flesta tyska förbundsländer. Kravet kan dock upphävas vid ett negativt test. Problemet är bara att detta kan genomföras först fem dagar efter inresan. Test som gjorts innan avresan gäller därmed inte längre.
– Det här var nytt för mig, säger Bo Jenå, dressyrens förbundskapten och uttagningsansvarig, när Ridsport når honom.

Ridsport har även varit i kontakt med Sophia Skobe Rosén, som är anmäld till unghäst-VM med 7-åriga Darthula VH. Skobe Rosén kände inte heller till de nya restriktionerna och blir fundersam kring den praktiska betydelsen.
– Vi hade inte tänkt åka så tidigt. Dessutom har vi ju häst med oss och frågan är hur man löser karantänen då.

Några av de anmälda svenska hästarna och deras ryttare är stationerade utomlands, som exempelvis Malin Wahlkamp-Nilsson och Jessica Lynn Thomas som rider Sorbet respektive Mr Grey VH. För dessa ser situationen annorlunda ut.

Ett möte var sedan tidigare utsatt under måndagens eftermiddag kring bland annat Sveriges deltagande i unghäst-VM och Bo Jenå har bett att få återkomma med mer besked efter detta.

Anmälda till unghäst-VM.

Svenska ambassadens reseinformation gällande Tyskland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden