Sport
7 september 2018 20:21
Ridsportplus

Nya vittnesmål i Revolution-tvisten

Nya vittnenRättegången om dressyrhästen Revolution fortsatte under fredagseftermiddagen med nya vittnen. Två centrala frågor har varit om man kan räkna med en värdeökning när hästen är hos en professionell tränare, samt vad hästägaren kan förvänta sig när hästen inte utvecklas som planerat.

Nya vittnesmål i Revolution-tvisten
Revolution med Anna Svanberg på Breeders 2014. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kan du räkna med en värdeökning när du sätter hästen hos en professionell utbildare? Och vad kan du som hästägare förvänta dig att få veta när hästen inte utvecklas som planerat? Det är två centrala frågor som rättegången om hästen Revolution har handlat om.

    De sista timmarna av rättegången om dressyrhästen Revolution handlade om vad en hästägare kan räkna med när hästen lämnas till ett utbildningsstall. Mads Hendeliowitz var kallad som vittne av Revolutions tidigare ägare Mats Fredéns och hans advokat, för att styrka att hästägare som lämnar hästar i träning vill nå en värdeökning.

    Mads Hendeliowitz sade att det var vanligaste skälet till att hästägare anlitade honom.
    − Det är otroligt viktigt att jag som får uppdraget vet vad hästägaren har för förväntningar. Om det är ett ekonomiskt intresse får man föra en dialog med kunden om när hästen är som mest värd, sade Mads Hendeliowitz.
    − Om hästen inte värdeutvecklas längre är det viktigt att snabbt reagera på situationen, eftersom en häst kostar varje månad oavsett om den är igång eller inte. Jag räknar med att mina tävlingshästar kostar 20 000 kronor varje månad, fortsatte han.
    − Om hästen blir skadad gäller det att upprätta en handlingsplan snabbt, eftersom det lätt kan gå flera månader om hästen ska genomgå olika undersökningar, sade Mads Hendeliowitz.

    Vargtand kan orsaka ovilja

    Gustaf Johansson, dressyrryttare, hästutbildare och uppfödare, var också kallad av Mats Fredéns sida. Även enligt honom var en önskad värdeökning det vanligaste skälet till att kunder lämnar hästar till honom.
    Han var dessutom den första att bekräfta ett annat argument som Mats Fredéns sida drivit, nämligen att en vargtand kan påverka hästen så mycket att den visar hälta.
    − En vargtand kan göra att hästen blir ovillig att jobba, och den kan orsaka tygelhälta, det vill säga att hästen ser halt ut men inte är det, utan bara går ojämnt på bettet, sade Gustaf Johansson.

    Vargtanden har varit ett återkommande ämne i flera förhör, eftersom hästägaren Mats Fredén menar att en vargtand som Revolution hade var roten till ett antal problem, och att den inte plockades bort, trots att den var känd av Anna Svanberg. Hennes sida har å andra sidan haft flera vittnen, däribland veterinären Lotta Wallin, som bestämt hävdat att en vargtand inte kan orsaka de problem som Revolution visat.

    Gustaf Johansson fick också frågor om det kostar lika mycket att ha hand om en rehabhäst som en häst i full träning, en annan av målets tvistefrågor.
    Han menade att en rehabhäst borde ha en kraftigt reducerad avgift, eftersom den inte får någon träning.

    Tecken på gott omdöme

    Flera andra vittnen som Anna Svanbergs sida kallat in, sade precis tvärtom. Dressyrryttaren och utbildaren Cecilia Kristoffersen var där för att styrka att Anna Svanberg var en professionell hästutbildare som gjorde sitt allra bästa för Revolution.
    − Vid en rehabilitering kan det vara frestande att öka kraven snabbt, för att man vill tillbaka i tävlingskondition. Det är ett tecken på gott omdöme att vilja bromsa, sade Cecilia Kristoffersen, som också hävdade att en rehabhäst ska kosta lika mycket i avgift som en häst i full träning.
    − Jag har en häst i rehab nu, som jag tidigare red 1,5 timme per dag. Nu ska den ledas, betas och skrittas för hand, vilket tar oerhört mycket mer tid.
    I sin slutplädering sade advokat Pontus Servin, Mats Fredéns juridiska ombud, att det är orimligt att den här marknaden är oreglerad.
    − Du kan inte vara rättslös när du som konsument köper en tjänst av en hästutbildare.

    Img_0081
    Ridsport följer rättegången vid tingsrätten i Kristianstad. Foto: Anna Nyberg

    Anna Svanbergs ombud, chefsjuristen Klara Östberg, riktade in sig på att bevisläget var svagt.
    − Vi kan inte landa i en dom där hästägarens intressen går före hästvälfärden, sade Klara Östberg till Ridsport tidigare under rättegången.

    Domen kommer att falla 28 september.

    Fakta

    Tvisten om Revolution

    Dressyrhästen Revolution sattes i träning hos ryttaren och utbildaren Anna Svanberg, där han gick från klarhet till klarhet fram tills unghäst-VM 2015. I den vevan värderades Revolution till mellan 250 000 och 500 000 Euro av Andreas Helgstrand.

    Sedan fick han problem med återkommande hältor som behandlades, men också med mer diffusa åkommor där ryttaren upplevde att hästen inte var fräsch, utan att någon diagnos kunde ställas. Efter månader av problem gjordes en CT-röntgen. En lös benbit upptäcktes som opererades bort och hästen rehabiliterades. Men rehabiliteringen gick inte framåt så som hästägaren Mats Fredén väntade sig. Han upplevde dessutom att han inte hade full insyn i processen såväl före som efter operationen, och att han fick motstridiga besked. Han fick dessutom betala i princip lika mycket som när hästen var i full träning.

    Hösten 2016 flyttade han hästen till Rasmus Haid-Bondergaard, som red hästen en tid innan den flyttades igen, till Andreas Helgstrand, där den sedan såldes för 200 000 Euro.

    Mats Fredén har stämt Anna Svanberg för undermåligt tillhandahållande av tjänst, oskälig fakturering och värdeminskning av hästen. Han kräver ett skadestånd på minst 250 000 kronor av Anna Svanberg.

    Under rättegången har Anna Svanberg och hennes ombud kallat veterinärerna Lotta Wallin, Casper Lindegaard och Palle Brink för att påtala att en rehabilitering kan ta mycket lång tid och att inget kan garanteras. Dessutom har dressyrryttarna och hästutbildarna Mattias Jansson och Cecilia Kristoffersen vittnat om att det tar minst lika mycket tid att ta hand om en rehabhäst som om en häst i träning, och att det därmed är skäligt att ta lika mycket betalt för detta.

    Expandera

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 98 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden