Sport
7 september 2018 12:19
Ridsportplus

Veterinärer och dressyrryttare vittnade i tvisten om Revolution

Dag 2Några av Sveriges skickligaste veterinärer och dressyrryttare har kallats som vittnen i tvisten om dressyrhästen Revolution. På fredagsförmiddagen har dressyrryttaren Mattias Jansson samt veterinärerna Casper Lindegaard och Palle Brink vittnat.

Veterinärer och dressyrryttare vittnade i tvisten om Revolution
Veterinär Casper Lindegaard vittnade under fredagen. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Grunden för tvisten är att dressyrhästen Revolution sattes i träning hos ryttaren och utbildaren Anna Svanberg, där han gick från klarhet till klarhet fram tills unghäst-VM 2015. Sedan fick han problem med återkommande hältor, behandlades och opererades slutligen för en lös benbit. (Läs mer i gårdagens artikel här)

Tvisten handlar om varför det tog så lång tid innan hästen fick rätt diagnos, och varför hästen sedan inte kom ordentligt i träning igen efter konvalescensen. Hästägaren Mats Fredén hävdar att hästen inte togs omhand på ett bra sätt och har krävt skadestånd på minst 250 000 kronor av Anna Svanberg för att hästen har minskat i värde.

”Flera åkommor”

Under fredagsförmiddagen hölls förhör med Casper Lindegaard, fram tills nyligen chefsveterinär för kirurgi vid Evidensia specialisthästsjukhuset Helsingborg. Han gjorde en CT-röntgen på Revolution där den lösa benbiten upptäcktes, och det var Anna Svanbergs sida som hade kallat honom.

Casper Lindegaard berättade att datortomografin visade flera åkommor, men att det största problemet var den lösa benbiten.
− Det var ingen bra prognos eftersom benbiten satt centralt placerad i leden, och man kan inte veta att hästen blir bra förrän i slutet av rehabiliteringen.

Veterinär Casper Lindegaard berättade i sitt vittnesmål hur svårt det är att förutsäga utgången av en operation, och att rehabiliteringen kan ta lång tid.
− Det kan ta minst mellan fyra och sex månader innan hästen är tillbaka, eftersom det kan ta fyra-fem månader för hästen att skapa ärrvävnadsbrosk.
Anna Svanbergs juridiska ombud Klara Östberg frågade Lindegaard om Svanberg lade för mycket tid på rehabilitering.
− Nej. Jag hade förväntat mig ett halvår.

Img_0081
Ridsport är på plats I tingsrätten i Kristianstad. Foto: Anna Nyberg

Palle Brink vittnade

Veterinär Palle Brink på Jägersro hästklinik hördes också. Det var han som utförde operationen, och han sa att en rehabperiod på upp till åtta månader inte hade varit oväntat. Han hade flera samtal med Anna Svanberg under rehabiliteringen för att stämma av.
− Hon ringde mig om att det inte kändes bra att trava, och då gick vi tillbaka till skritt igen. Sedan rekommenderade jag tömkörning, som är ett skonsamt sätt att träna styrkan på.
− Jag fick känslan av att hon tog hästen framåt i små steg men på ett bra sätt, och backade om hästen inte kändes bra.  Om målet är att få hästen helt frisk är det inte logiskt att tvinga den för snabbt, sade Palle Brink.

Frågor om rehabilitering

Under förmiddagen hördes också dressyrryttaren Mattias Jansson, som berättade att han tar i princip lika mycket betalt för att ta emot hästar som Anna Svanberg, 10 000 kronor i månaden plus moms.
− Jag fakturerar samma summa vid rehab, eftersom en rehabhäst tar minst lika mycket tid som andra hästar, och kanske ännu mer om bandage ska bytas och hästen ska skrittas flera gånger om dagen, sade Mattias Jansson.

Han fick också frågor om hur lång tid det kan ta att rehabilitera en häst.
−Du kortar aldrig ner en rekommenderad rehabtid, men kan gå långsammare fram om du känner att hästen behöver det, sade Mattias Jansson.

Rättegången i tvisten om Revolution fortsätter i eftermiddag, då ytterligare hästprofiler kommer att vittna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden