Sportnytt
7 mars 2018 12:18

Nytt beslut: Hjälmar införs hos Distriktsveterinärerna

Hjälm påEfter ett tre månader långt pilotprojekt ska Distriktsveterinärerna nu införa hjälmar på sina kliniker för att minska risken för huvud- och nackskador.
– Syftet är att skapa en så trygg arbetsmiljö som möjligt, säger kvalitetschef Kerstin Vikman.

Nytt beslut: Hjälmar införs hos Distriktsveterinärerna
Arbetet med hästar och andra stora djur kan vara riskfyllt för veterinärer. Arkivbild: Roland Thunholm

Under tre månaders tid testades hjälm vid tre Distriktsveterinärmottagningar i arbetet med främst hästar. Efter att utvärderingen blivit klar har ledningsgruppen nu beslutat att införa hjälmar på samtliga kliniker,  runt 100 i landet, för att minska risken för huvud- och nackskador

– Syftet är att skapa en så trygg arbetsmiljö som möjligt och det är viktigt. En trygg veterinär gör även ett bättre jobb och det blir bättre för både djuret och ägaren, säger Distriktsveterinärernas kvalitetschef Kerstin Vikman.
– Det finns bland annat en brittisk studie som visar att var femte skadetillfälle hos hästpraktiserande veterinärer var just huvudskador. Det kan bli allvarliga skador i arbetet med bland annat hästar, och det är något att ta till sig.

Inget krav

Distriktsveterinärerna har runt 200 djursjukskötare och djurvårdare samt 300 veterinärer.
– Alla veterinärerna deltar i beredskap och kan således mötas av tillfällen där hjälmen behövs, säger Vikman.

Under pilotprojektet visade det sig att vissa använde hjälm hela tiden medan andra hade hjälmen på någon gång då och då. Att använda hjälm är fortfarande inget krav, men klinkcheferna ska coacha medarbetarna vidare för att få in bra hjälmrutiner.
– Vi har inte mötts av några protester alls – snarare väntar de flesta på att hjälmarna ska komma. Nu gör vi en storleksinventering och framöver ska alla ha en hjälm i sin storlek i bilen för att kunna ha den till hands om det blir läge.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden