Veterinärt
27 maj 2022 06:20

Nytt hopp för hästar med hudtumörer

Ny behandlingsmetodEn 15-årig häst med nio sarkoider behandlades med en ny metod och hade ett halvår efter behandlingen inte fått några nya problem. Resultatet presenterades vid en kongress om veterinär onkologi i Italien på torsdagen.

Nytt hopp för hästar med hudtumörer
Sarkoider kan förekomma på många olika ställen på hästen. Foto: Jeanette Flensburg

I samband med ESVONC-kongressen i Syracusa på Sicilien presenterades en poster, författad av veterinär Majbritt M E Larsen, specialist i hundens och kattens och sjukdomar och ansvarig för onkologi vid Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg.

Titeln på postern är ”Behandling av hästsarkoider med intratumoralt bleomycin i kombination med tumörspecifik elektroporation – TSE” och beskriver resultatet från behandlingen av en 15-årig häst med nio sarkoider. Hästen behandlades en gång och är nu fullt återställd.

Sarkoider är en hudtumör som är lokalt invasiv men som inte sprids till andra organ. Det är ett fibrosarkom och står för 40 procent av all cancer hos häst.

Enligt ett pressmeddelande från Scandinavian ChemoTech AB, som ligger bakom den nya behandlingsmetoden, ger operation av sarkoider ofta bara en kortsiktig lösning då sarkoiderna vanligtvis återkommer och även kan spridas till nya platser.

”Vid behandlingen med den nya metoden uppnåddes fullständig remission i nio av nio sarkoider inom den nuvarande observationsperioden på 30 veckor” skriver veterinär Majbritt M E Larsen i postern.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden