Sportnytt
31 januari 2018 15:51

Luma de Lux obduktionsrapport klar

Den slutliga obduktionsrapporten om Luma de Lux dödsfall har kommit. Veterinär Axel Wallman berättar mer.

Luma de Lux obduktionsrapport klar
Så här såg det ut inne på Friends Arena den allra sista kvällen. Foto: Roland Thunholm

Söndagen den 3 december, efter en fin andraplats i världscupkörningen,  föll Fredrik Perssons häst Luma de Lux, 21 år, ner på Friends Arena. Redan dagen efter kunde Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) efter en obduktion ge ett första besked om att dödsorsaken var brusten kroppspulsåder. Nu har även de slutliga svaren från obduktionen kommit.

– Det har undersökts om det finns någon annan orsak bakom dödsfallet, men det finns det inte. Det är inget nytt mot de preliminära svaren. Anledningen är den som vi har trott hela tiden, säger veterinär Axel Wallman till Ridsport.

Axel Wallman är veterinär på och delägare i Mälaren hästklinik, och är även SIHS-veterinär. Han var framme hos Luma de Lux bara sekunder efter att valacken hade fallit ner på arenan och kände då inga hjärtslag.

Axel Wallman berättar nu vidare att det bland annat har sökts efter infektioner och att vävnader har kontrollerats. Ingen anledning till det inträffade har hittats.
– Det är inte alltid det finns en orsak bakom en aortaruptur. Det finns inget som tyder på en specifik orsak till att det hände just vid det här tillfället – det är sådant som kan hända på tävling, i hagen eller när som helst, säger Axel Wallman.

”Som vi tidigare rapporterat förlorar hästen vid en aortaruptur medvetandet direkt till följd av ett mycket snabbt blodtrycksfall. Det finns inga sätt att i förväg veta att detta kommer att ske och det kan ske närsomhelst under hästens liv”, står det vidare i Sweden International Horse Shows veterinärblogg.

171203perssonrt
Fredrik Persson och hans team på väg mot en andraplats i världscupen. Luma de Lux är vänster stånghäst. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden