Körning
3 december 2017 21:57

Fredrik Perssons Luma de Lux dog på Friends

FriendsDen svenska fyrspannshästen Luma de Lux dog efter världscupen på Friends arena.

Fredrik Perssons Luma de Lux dog på Friends
Så här såg det ut inne på Friends Arena den allra sista kvällen. Foto: Roland Thunholm

Efter en avslutad världscup då det svenska teamet kom tvåa föll en av landslagskusken Fredrik Perssons hästar ner. Det hände just när ärevarvet var på väg att avslutas. Groomar och kuskar från de andra spannen kastade sig fram för att hjälpa. Trots snabba insatser från veterinärteamet gick Luma de Lux liv inte att rädda.

– Hästen var skakig och lägger sig ner. Hästarna kopplas snabbt loss och jag var på plats inom  sekunder. Från det att jag kommer in är det inga hjärtslag hos hästen, säger veterinär Axel Wallman.
– Mer om vad som har hänt kan vi bara spekulera i. Det har någonting med cirkulationen att göra, men mer får obduktionen utvisa. En cirkulatorisk chock kan tyvärr hända när som helst, vid träning, tävling eller när hästen går i hagen, säger han vidare och berättar att de fullständiga obduktionssvaren kan dröja någon månad.

För två år sedan på Friends inträffade en liknande händelse då Axel Olins Filur dog på banan.
– Händelsen för två år sedan var extrem på många sätt och vi trodde aldrig att vi skulle uppleva något liknande igen. Min bedömning är att något väldigt snarlikt har hänt.

Dressyr
Trots snabba insatser var det sorgliga ett faktum. Foto: Roland Thunholm
Dressyr
Axel Wallman berättade mer om vad som hände. Foto: Roland Thunholm

”Friska och besiktade”

Luma de Lux var 21 år gammal.
– Ålder har varit uppe för diskussion förut i de här sammanhangen, men vad vi vet just i det här fallet innebar det ingen ökad risk. Undersökningen får utvisa om det var åldersrelaterat. Det var en häst som var vältränad och rutinerad, säger Axel Wallman.
– Hästarna här är friska och besiktade. Vi ser dem på värmningen och de har visat alla tecken på att vara friska och må bra, säger Wallman vidare och konstaterar att han känner väl till hur noggrann Fredrik Persson är med sina hästar och att han har ett noggrant system med veterinärer med flera på hemmaplan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden