Körning
20 februari 2016 17:00

Lungblödning låg bakom Filurs död

Den 27 november dog fyrspannshästen Filur just efter målgången på Friends Arena. Arrangören har offentliggjort obduktionsresultaten som visar att det var en akut lungblödning som kostade Filur livet.

Lungblödning låg bakom Filurs död
Axel Olin körde senare vidare utan Filur på Friends Arena för att hedra sin bortgångna teamkamrat.

Filur, som blev 23 år, var en del av Tomas Erikssons team i många år. Valacken deltog i VM, EM och flera världscupfinaler, och tog ett EM-silver med Eriksson.  På Friends Arena var han en av de fyra hästarna i Axel Olins spann när han föll ihop under första advents-helgen. Strax efter målgång i uppvärmningsklassen skakade han på huvudet, sträckte sig mot den andra stånghästen och sjönk ihop.

Tomas Eriksson, uppfödare och ägare, fanns med i vagnen som groom och var tillsammans med resten av teamet snabbt framme hos hästen för att lossa utrustningen. Veterinär tillkallades, men det var då redan för sent. Filur troddes ha dött av brusten kroppspulsåder och cirkulatorisk chock och obducerades veckan efter. 

Tappade medvetandet
Veterinärteamet med Charlie Lindberg, Axel Wallman, Marianne Lindsjöö skriver så här om obduktionsrapporten enligt Sweden International Horse Show: ”Enlig det slutliga obduktionsresultatet drabbades Filur av en akut lungblödning, som också bedöms vara den direkta dödsorsaken”.

Axel Wallman var på plats under tävlingen och förklarar resultaten närmare på SIHS hemsida:
– Rapporten visar på en akut lungblödning. Det är när de stora blodkärlen som går ut till lungorna från hjärtat brister. Det ger samma effekt som en brusten kroppspulsåder och går väldigt fort. Rapporten visar att det var en akut kraftig blödning så Filur upplevde ett blodtrycksfall och tappade medvetandet direkt. Han var borta redan när han slog i backen.

Hade det gått att upptäcka att något var fel innan han startade?
– Nej, oavsett hur ingående undersökning som än hade gjorts hade man inte kunnat upptäcka de här försvagningarna i kärlen som orsakade lungblödningen. Filur genomgick en okulärbesiktning som inte visade på någon sjukdom vilket också bekräftades i rapporten. Han hade inte någon bakomliggande sjukdom.

Hur är en sådan här händelse kopplat till den ansträngning som tävlingen innebär?
– Det var en fysik ansträngning som gjorde att blodkärlen i lungorna brast. Det går inte att säga att tävlingen i sig skulle ge ett större förhöjt blodtryck än om hästen ansträngde sig hemma på gården. Den här hästen var vältränad och erfaren så att detta måste anses som en normal maxansträngning.

Kan du veta något om Filur led något innan han dog?
– Han fick ett blodtrycksfall och förlorade medvetandet. Blödningen var våldsam och förloppen gick oerhört fort. Vad vi kan bedöma kan inte hästen ha lidit något.

Fakta lungblödning, från SIHS:
Akut lungblödning
– Flera stora kärl i lungorna brister och det uppstår våldsamma blödningar. Går att liknas vid när kroppspulsådern går sönder. Blodkärlen är försvagade av någon anledning och brister av ökat blodtryck, dvs en ansträngning. Detta förlopp kan inte kopplas till någon typ av infektion. Varför kärlen kan vara försvagade finns det inte så mycket kunskap om idag rent generellt.

Icke akut lungblödning – En lungblödning av icke akut karaktär orsakas av att de små kärlen i lungorna brister. Blödningar uppstår och hästen får svårt att syresätta sig vilket i sin tur leder till syrebrist. Detta förlopp är utdraget i tid och kan uppkomma i samband med en infektion.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden