Körning
3 december 2017 22:55

Fredrik Persson: ”En trotjänare som har betytt så mycket”

UppdateradGlädje förbyttes till sorg när Fredrik Perssons Luma de Lux dog efter världscupen på Friends. "Han var en trotjänare som har betytt så mycket för mig" säger Fredrik.

Fredrik Persson: ”En trotjänare som har betytt så mycket”
Fredrik Persson och hans fyrspann, bara minuter innan. Luma är vänster stånghäst. Foto vänster: Roland Thunholm

Seger i fredags och en andraplats i världscupen i dag. Glädjen och jublet på Friends arena förbyttes till chock och sorg när den rutinerade landslagshästen Luma de Lux (SWB, val, f 1996, e Electro-Landprinz I, uppf Flyinge AB) föll ner i slutet av ärevarvet efter en framgångsrik tävling.

En knapp timme efter att det ofattbara inträffat möter den flerfaldigt EM- och VM-meriterade fyrspannskusken Fredrik Persson pressen på Friends arena. Han är givetvis skakad, men berättar lugnt och samlat om händelsen.
– Jag har inte förstått än vad som har hänt. Jag vet att de har lite andning på grund av racet, men de hade skrittat med min fru och tagit det lugnt 5-10 minuter under intervjuerna.

– Jag upplevde att han snubblade och fastnade, som att han tappade fotfästet fram. Han trillade ner, det såg som ut som att han snubblade men han låg ner och vi fick inte kontakt med honom. När veterinären kommer efter ungefär 30 sekunder är det inga hjärtslag. Något har hänt, men mer får obduktionen utvisa. Min bedömning är han inte led och att han inte visade på några smärtor.

Hur var Luma de Lux form?
–Hästen var vältränad för uppgiften – annars hade han inte kommit med hit. Han har gjort det bra här och var fit to compete enligt domare och veterinärer.

Luma de Lux har varit med Fredrik på äventyr världen över. 2010 gjorde de sitt första gemensamma VM, då i USA. Sedan dess har det blivit bland annat flera världscuper på stora arenor runt om i Europa. Luma avslutade på topp med andraplatsen i världscupen på hemmaplan, tillsammans med Fredrik och resten av spannet.

Vad har Luma de Lux betytt för dig?
– Väldigt, väldigt mycket, säger kusken med stor sorg och värme i rösten, och får samla sig en stund innan han kan fortsätta.
– Han var en trotjänare som har betytt så mycket för mig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden