Krönika
17 maj 2020 06:49

”Om folk vill tävla 
online, låt dem”

GästkrönikaOnlinetävlingar kan aldrig ersätta riktiga tävlingar, men om folk nu vill tävla online så ser Ridsports gästkrönikör Carl Hedin inga hinder med det. "De erbjuder en möjlighet att hålla sporten levande under en period där konventionella tävlingar inte är möjliga", menar han.

”Om folk vill tävla 
online, låt dem”
Carl Hedin är tävlingsryttare, entreprenör och influencer. Foto: Roland Thunholm

”Ur askan föds en fenix.” Uttrycket är taget från Harry Potter-böckerna och får mig att tänka på hur det även i mörka tider kan uppstå positiva och bra saker.

Att vårt mörker skulle kunna komma ifrån en tveksamt tillagad fladdermus, känns både surrealistiskt och skrämmande. Samtidigt tvingar följderna av covid-19:s spridning oss att tänka i nya banor och att vara kreativa.

För mig som jobbar med sociala medier är det intressant att se hur dessa kokar av aktivitet när traditionellt sociala sammanhang begränsas.

Dressyrikonen Carl Hester sände till exempel live med världens största hästrelaterade influencer, Matt Harnacke. Under en timme samtalade de öppenhjärtigt på instagram och jag är säker på att det samtalet inspirerade ungdomar från hela världen att följa sin dröm om att arbeta med hästar.

För mig som jobbar med sociala medier är det intressant att se hur dessa kokar av aktivitet när traditionellt sociala sammanhang begränsas.

Ingen har väl heller missat Isabell Werths Koalachallenge eller den amerikanska världsryttaren Steffen Peters bidrag till Toiletpaperchallenge (se klippet nedan). Det är härligt att se hur dessa bidrar till att öppna upp för vår sport — det är viktigt för att locka in nya utövare och entusiaster.

Med detta som bakgrund blir man så klart besviken och orolig när FEI så tydligt väljer att ta avstånd från de onlinetävlingar som har initierats under coronakrisen.

Hur kan vi göra det lätt och enkelt att börja tävla dressyr, en sport som traditionellt ses som komplicerad, invecklad och oåtkomlig?

Jag tänker ofta på vår sports framtid och hur vi ska arbeta för att bjuda in nya utövare. Hur kan vi göra det lätt och enkelt att börja tävla dressyr, en sport som traditionellt ses som komplicerad, invecklad och oåtkomlig?

Alla förstår så klart att onlinetävlingar aldrig kommer kunna ersätta fysiska tävlingar. Däremot erbjuder de en möjlighet att hålla sporten levande under en period där konventionella tävlingar inte är möjliga.

Dessutom ger det fler möjligheter att tävla dressyr då man slipper momentet med att åka — ofta långväga — för att tävla.

Det finns naturligtvis utmaningar med att genomföra onlinetävlingar, men potentialen de erbjuder vinner med hästlängder.

Tack vare tv-program som ”Let’s Dance” och ”Idol”, samt dansappen ”TikTok” har antagningarna till de estetiska gymnasieprogrammen fått ett uppsving. I dag finns det 4,7 miljoner inlägg på Instagram som är taggade ”DRESSAGE”. För mig är det en självklarhet att man måste fånga det intresset och se det som en möjlighet och inte ett hot. Om folk vill tävla online, låt dem. Den digitala utvecklingen händer, vare sig man gillar det eller inte.

Vi ses på nätet.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden