Hästägartips
29 mars 11:59
Ridsportplus

Omega-3 kan hjälpa avelsstoet

FoderOmega-3 kan göra ston mer fertila och fetttsyrorna har visat sig kunna ha fler positiva egenskaper för hästars hälsa.

Omega-3 kan hjälpa avelsstoet
Gräs innehåller mycket omega-3, medan kraftfoder vanligtvis är rikare på omega-6. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är inte helt vanligt med forskning kring fodertillskott. Men när det gäller olika slags oljor som ges till hästar finns det faktiskt resultat som tyder på en rad fördelar med omega-3. Det är dock viktigt att notera att studierna är gjorda på små grupper av hästar.

I en studie tittade forskarna på 13 ston där sju fick omega-3 i form av olja baserad på alger medan sex ston inte fick olja överhuvudtaget. Resultaten tyder, enligt forskarna, på att omega-3 påverkar inflammationer i livmoderslemhinnan, som har betydelse för reproduktionen.

Kraftig inflammation kan ge problem med fertilitet

Istock-542318754
En del hästar tycker att fiskolja är osmakligt. Då kan andra relativt omega 3-rika oljor som linfröolja eller rapsolja vara alternativ. Foto: iStockphoto

Inflammationen i sig är en normal och naturlig reaktion för att få ut överbliven sperma och föroreningar, men en för kraftig inflammation kan ge problem med fertiliteten.

I en grupp om 46 fullblod fick hälften av stona inget tillskott medan hälften fick omega-3. De senare fick minskat antal brunster per dräktighet jämfört med kontrollgruppen. Även i den studien minskade inflammationen i livmoderslemhinnan med omega-3.

En annan studie involverade 20 ston där hälften fick omega-3. De som fick tillskottet fick ökat blodflöde i äggstockarna och livmodern återgick snabbare till sin ursprungliga form efter fölning, än hos stona i kontrollgruppen.

Fördelar med omega-3 till ston har enligt studier föreslagits vara ökad follikeltillväxt, bättre kvalitet på embryot och förbättrad råmjölk.

Forskning tyder på att det är viktigare med omega-3 än omega-6. I en studie fick fem hästar fiskolja, rik på omega-3, som tillskott. De hade en lägre produktion av inflammationsmarkörer jämfört med de fem hästar som fick majsolja som är rik på omega-6.

En studie visade klinisk förbättring hos hästar med luftvägsproblem som fick omega-3. 43 hästar ingick i studien och gruppen som fick omega-3 hostade mindre och fick  bättre lungfunktion.

Fiskolja kan ge bättre hälsa i rörelseapparaten

Andra forskare tittade på ledhälsa hos 18 hästar som utfodrats med antingen fiskolja eller majsolja i 75 dagar. Inga skillnader visade sig när det gällde hälta, men hästarna som fått fiskolja ökade sin steglängd i trav med i genomsnitt 15 centimeter, vilket skulle kunna tyda på bättre hälsa i rörelseapparaten.

Ett forskarteam publicerade år 2021 en studie där tio hästar fick omega-3 och tio hästar inte fick något tillskott alls. Tester som togs på hästarna visade att omega-3 kan stärka antiinflammatoriska egenskaper och hjälpa mot artrit och astma, enligt forskarna.

Eftersom gräs innehåller gott om omega-3 medan kraftfoder har mer omega-6 ändras förhållandena när hästen går in från bete. Forskare ville titta på saken och gav antingen majs- eller fiskolja till hästar som togs in på stall. De som fick majsolja fick markant lägre halter av omega-3, medan hästar som fick fiskolja behöll den nivå av omega-3 som funnits på bete.

Ökad steglängd

Inga skillnader visade sig när det gällde hälta, men hästarna som fått fiskolja ökade sin steglängd i trav med i genomsnitt 15 centimeter, vilket skulle kunna tyda på bättre hälsa i rörelseapparaten.

Ett forskarteam publicerade år 2021 en studie där tio hästar fick omega-3, och tio hästar inte fick tillskott. Tester som togs på hästarna visade att omega-3 kan stärka antiinflammatoriska egenskaper och hjälpa mot artrit och astma, enligt forskarna.

Fakta

Omega-3 och omega-6

Istock-1282695673
Hasselnötter innehåller omega-6. Foto: iStockphoto

Omega-3-och omega-6-fettsyror spelar roll vid inflammationsreaktioner, men exakt hur vet man ännu inte. Det är viktigt att kroppen får båda fettsyrorna. På land är den huvudsakliga källan till omega-3 gröna växter, gräs och blad. I vatten är det i fisk och alger. Omega-3 rika oljor är är fiskolja, algolja, linfröolja och rapsolja (som även har omega-6).

Huvudkällan för omega-6 är nötter och spannmålsprodukter. Omega-6 rika oljor är majsolja, solrosolja, sojaolja och rapsolja.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden