Sportnytt
17 november 2021 19:28
Ridsportplus

Omröstning avgjorde OS-lagens storlek

FEI:s årsmöteDet blev en omröstning om storleken på lag i OS vid FEI:s årsmöte, trots att Internationella Olympiska kommittén tydligt sagt att det var en ickefråga.

Omröstning avgjorde OS-lagens storlek
FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibanes, ordförande Ingmar De Vos och längst till höger Maria Gretzer. Foto: FEI/Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När OS-reglerna var uppe till debatt i tisdagens diskussionsforum var tio nationer och organisationer uppe i debatten och pläderade för en återgång till fyra i laget, medan ett färre antal medlemmar pläderade för tremannalag.

Men i slutänden visade det sig ändå att det fanns en stor majoritet för att följa IOK:s starka rekommendation och fortsätta med tremannalag i OS.

Lättare att förstå sporten utan en ”drop score”

Sverige är ett av de länder som tagit ställning för tremannalag.
− Det här är en fråga med flera olika ingredienser, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström till Ridsport.
− Det finns många intressenter i detta. Åskådarna är en grupp. Om du som åskådare inte är insatt i sporten är det mycket lättare att förstå om det inte finns en ”drop score”.

Men hur svarar du på argumentet om att hästvälfärden riskeras när hästar tvingas runt för att få ett resultat till laget?
− Alla som ska till ett OS måste ha tillräckliga kvalifikationer, och om det behövs får vi höja kraven så att alla kommer förberedda.
− Sedan är det också ett faktum att FEI i det här fallet måste förhålla sig till IOK, säger Annika Tjernström.

Efter tisdagens diskussionsforum stod det klart att en omröstning skulle få avgöra frågan under onsdagens årsmöte. Och där visade det sig att 70 röster lades på förslaget om tremannalag, medan bara 30 av de 100 röstande ville att det skulle vara fyra i laget.

FEI:s ordförande Ingmar de Vos hade redan före beslutet försäkrat att tremannalag inte skulle genomföras per automatik i ridsportens egna mästerskap, även om det blir så på OS.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden