Sportnytt
5 oktober 2021 16:41
Ridsportplus

”Ridsporten har ett guldläge om det bara kan förvaltas”

MediaMediaintresset för ridsporten har exploderat efter OS. "Responsen efter OS-guldet från framförallt sportintresserade män var överväldigande", säger Maria Gretzer, expertkommentator på Radiosporten.

”Ridsporten har ett guldläge om det bara kan förvaltas”
Intresset för ridsporten ökade vid OS i Tokyo.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

TT hör till de redaktioner som numera lägger mycket fokus på ridsporten.
− Medaljer och starka profiler som Peder Fredricson är två viktiga skäl, säger Mikael Forsell, planerande sportchef på TT, som menar att ridsportmaterial är efterfrågat av landets nyhetsredaktioner.

Radiosporten har länge bevakat de stora ridsporttävlingarna både i Sverige och internationellt. Men i samband med Tokyo hände något.
− Enligt Radiosportens chef har de sällan varit med om så positiv respons från den breda sportpubliken. Lyssnare beskrev hoppningens lagfinal som något av det mest spännande på hela OS, säger Maria Gretzer, expertkommentator på Radiosporten.

Alla förstår inte ridsporten

De enkla reglerna i OS-hoppningen ser hon som ett av skälen.
− Jag tror att man måste våga tänka nytt för att få genomslag. Vår sport är fantastisk, men alla förstår inte hur svårt det kan vara för dem utanför sporten att förstå ridsport.

Daniel Enestubbe, som har bloggen Ponnypappan på Ridsports hemsida och är sportjournalist på Smålandsposten, håller med till fullo.
− Ridsporten är fruktansvärt svår att förstå. En lathund för media vore en bra början.

Daniel Enestubbe efterlyser också en översyn av terminologin.
− Man kan inte hålla på och prata om A:0 och avdelning A och B om man förväntar sig att bli uppmärksammad i media.
− För mig var det som hände i Tokyo jämförbart med Ravellis straff i VM 1994, och ridsporten har ett guldläge om det bara kan förvaltas.

Intresset har nått en ny nivå

Matilda Hjertstrand arbetar med presskontakter inom Svenska Ridsportförbundet och var på plats på såväl OS som EM i hoppning.
– Jag har precis haft samtal från en större tidning som har en satsning på gång, som bland annat innebär större bevakning av ridsporttävlingar. Så intresset för ridsport har nått en ny nivå.

Hon håller med om att det finns ett behov av att göra ridsporten mer begriplig.
− Vi gör lathundar till media inför varje mästerskap, där vi förklarar regelverket. Och diskussionen är i högsta grad levande om hur vi kan göra ridsporten ännu mer tillgänglig, både inom FEI och på nationell nivå, något som även skulle underlätta vårt arbete, säger Matilda Hjertstrand.

Fakta

Stora språng på nio år

  • 2012: En hel sportvärld rasar när ”hästsekten kuppar fram” Rolf-Göran Bengtsson i omröstningen till Jerringpriset. ”Det är hästen som gör jobbet”, skriver Lasse Anrell i Aftonbladet.
  • 2014: SVT sänder serien Ryttareliten där flera etablerade ryttare följs i vardag och på tävling. Serien får stort genomslag.
  • 2016: Peder Fredricson tar silver vid OS i Rio och tar hem Jerringpriset året efter. Debatt förekommer, men inte alls på samma hetsiga nivå som 2012.
  • 2021: Alla stora svenska nyhetsredaktioner följer OS-dramat på plats i Tokyo.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden