Världen
24 februari 2022 14:35
Ridsportplus

Öppet brev ett slag i luften

Ny bokEpona.tv-journalisten Julie Taylors öppna brev i form av en hel bok till alla ledamöter i den olympiska kommittén med avsikt att stoppa ridsporten i OS lyckades inte. I år.

Öppet brev ett slag i luften
Boken från grunderen av Epona.tv riktar skarp kritik mot ridsporten och det internationella Ridsportförbundet i synnerhet. Foto: iStock (ekipaget på bilden har ingen koppling till artikeln)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Boken har tagit flera år att sammanställa och Julie Taylor, medveten om vilket vedträ hon kastar in i OS-elden, har varit noga med källhänvisningarna.

Julie Taylor och hennes Epona.tv-kollega Luise Thomsen presenterar sig på Twitter som ridsportsjournalister som blivit aktivister och Taylors agenda är varken dold eller otydlig; den internationella olympiska kommittén måste stoppa allt framtida deltagande för ridsportgrenarna i de olympiska spelen. Det och endast det kan trygga hästvälfärden.

Eponaboken
Det öppna brevet från Julie Taylor, i form av en bok, heter ”I Can´t Watch It Anymore”.

Skarp kritik mot FEI

Hela boken är allvarlig kritik mot FEI, som hon sågar på punkt efter punkt. Taylor anklagar FEI för att ha sålt ut hästvälfärden med ett enda mål för ögonen, att lyckas behålla ridsporten i OS och därmed det ekonomiska bidrag från IOK som alla deltagande internationella idrottsförbund erhåller.

För FEI:s del fick förbundet knappt 16 miljoner schweiziska franc, som motsvarar drygt 160 miljoner svenska kronor under OS-året 2021. I år har FEI, budgeterat för ett tillskott från IOK om cirka 31 miljoner svenska kronor, vilket ligger i linje med tidigare icke-OS-år.

En del av boken handlar just om framridningen i Falsterbo, som av Epona.tv dokumenterats både med foto och film.

Tyst från IOK

En talesperson från FEI skriver i en kommentar till Ridsport att de är medvetna om boken som Julie Taylor skickat ut och även säljer.
”Boken är kulmen på många års arbete och forskning av Miss Taylor och vi skulle vilja ge en recension vår fulla uppmärksamhet och tid.”

FEI understryker att förbundet är helt dedikerat till en ansvarsfull användning av hästar inom sporten.
”Detta driver vårt arbete på FEI:s huvudkontor på daglig basis, från styrning och regler till utbildning, veterinär forskning och IT-lösningar. Om möjligheten dyker upp skulle vi välkomna möjligheten att ha ett öppet åsiktsutbyte med Taylor om innehållet i hennes bok.”

IOK har inte återkommit till Ridsport med en kommentar till det öppna brevet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden